vádemelés

2018.06.06. 09:14

Idősek tucatjait verték át a hamis, rossz minőségű mosószerrel

A Battonyai Járási Ügyészség összesen 1257 rendbeli csalás és 117 rendbeli kísérlete miatt emelt vádat egy 40 éves budapesti férfi ellen, aki hamis mosószerekkel károsított meg országszerte több, mint ezer sértettet.

A vádlott 2014. év nyarától kezdődően vegyiáru nagykereskedelemmel foglalkozó cégektől 1 literes kiszerelésű, gyenge minőségű folyékony mosószert szerzett be darabonként 1 Euró áron, ezek kiskereskedelmi értéke 400 forint volt. Nagy mennyiségű, az általa megadott ábrát és feliratot tartalmazó öntapadós matricát csináltatott majd azokat a mosószert tartalmazó flakonokon – azok eredeti megjelöléseit eltávolítva – elhelyezte és ezzel azt a látszatot keltette, hogy azok a valósnál jobb minőségű tisztítószert tartalmaznak.

A vádlott – nyilvános adatbázisból történő gyűjtést követően – elsősorban kis településeken élő személyek nevét, címét és telefonszámát tartalmazó listákat készített, ezeket pedig átadta olyan személyeknek, akiket azzal bízott meg, hogy a listán szereplőket felhívják, nyerjék el a bizalmukat azzal, hogy hazudnak a termékekről, és értékesítsék a hamis mosószereket 2 990 forint/liter áron – tájékoztatta hírportálunkat dr. Veress Gabriella megyei főügyész.

Illusztráció: Shutterstock

A telefonáló személyek a sértetteket – a vádlottól kapott instrukciók szerint – átverték: egyrészt magukat Magyarországon is piacvezető, mosószereket gyártó multicégek alkalmazottainak adták ki, másrészt azt állították, hogy a sértett azért nyerte a terméket, mert nyugdíjas, vagy, mert a vezetékes telefonszámát kisorsolták, és a termék ingyen van, csak a szállításért kell fizetni, illetőleg valótlan tájékoztatást adtak a mosószer eredetére, hatásfokára nézve is.

A telefonáló személyek tájékoztatták a vádlottat a megrendelésekről, aki magát esetenként egy futárszolgálat képviselőjének kiadva megjelent a sértetteknél az átragasztott címkéjű folyékony mosószerrel, azt átadta a sértetteknek és tőlük átvette az ellenértékeként meghatározott, jellemzően 2 000 – 3 000 forint közötti összegeket; esetenként a tulajdonában lévő számlatömbből még elismervényt is adott. Amennyiben a sértett a mosószer átvételét megtagadta, a vádlott közölte, hogy feljelentéssel fog élni és a sértett nyugdíjából tiltják le az összeget. A sértettek vagy önként vagy a vádlott előbbi kijelentéseire, estenként agresszív fellépésére a terméket átvették, és a vádlott által kért összeget kifizették.

A Battonyai Járási Ügyészség a férfit 1185 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével, 85 rendbeli kísérletével, valamint 72 rendbeli a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével és 32 rendbeli kísérletével vádolja. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, 3 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, illetőleg kötelezze a nyomozás során keletkezett 400 000 forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Battonyai Járásbíróság előtt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában