Büdzsé

2024.03.16. 13:30

Körösladány költségvetése stabil, később ugródeszkát jelenthet

Mind a bevételi, mind kiadási oldalon 1 milliárd 700 millió forintban határozta meg Körösladány idei költségvetését közelmúltban megtartott ülésén a helyi képviselő-testület. Az önkormányzat mozgástere elég szűk, de Körösladány stabil költségvetése később jó ugródeszkát jelenthet.

Papp Gábor

Kardos Károly polgármester az előterjesztés tárgyalása során elmondta, előzetesen egyeztettek az intézmények vezetőivel, akik el is fogadták a tervezetet. Mint kiemelte, a költségvetésben szereplő bevételek fedezetet biztosítanak az intézmények és az önkormányzat működésére, a feladatok ellátására, a már elkezdődött fejlesztések befejezésére, illetve elindítására.  Hozzátette, nem a „Kánaán” Körösladány költségvetése, szűk az önkormányzat mozgástere. 

Körösladány költségvetése, Kardos Károly, önkormányzat
Kardos Károly: Körösladány költségvetése fedezetet biztosít az intézmények és az önkormányzat működésére Fotó: Bencsik Ádám

– Az elmúlt időszak úgy alakul, hogy öt évből négy szűk, egy pedig átlagos vagy egy kicsit jobb. Ehhez hozzá kellett szokni, eddig is sikerült megoldani, most sem lesz probléma – fogalmazott. 

Körösladány költségvetése: számos tényezőre figyeltek

Tóth József Endréné, a gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke elmondta, 1,7 milliárd forint bevétellel és kiadással határozták meg Körösladány idei költségvetését.

– A város költségvetése jelentős részt személyi juttatásokból, dologi kiadásokból, járulékokból, tartalékalapból, szolidaritási hozzájárulásból, felújítási és felhalmozási kiadásokból álló össze – tette hozzá a bizottsági elnök. Tóth József Endréné kitért arra, hogy a személyi juttatások aránya jelentősen növekedett, hiszen január 1-től a köznevelési intézményben is bevezették pedagógus-életpálya modellt, amelyet a központi költségvetés teljes mértékben finanszírozott. A büdzsé tartalmazza a minimálbérrel és a garantált bérminimummal kapcsolatos változásokat. Hozzátette, a köztisztviselők illetményalapja 2008 óta változatlan, a képviselő-testület éppen ezért minden évben felülvizsgálja a kérdést, így a költségvetésben az illetményalap növekedésével is számoltak. Mint mondta, a pénzmaradvány jóváhagyását követően a kishajó-kikötő megvalósítása is szerepel a költségvetésben.

Stabil, takarékos büdzsé született

Holóka Demeter Péter önkormányzati képviselő hangsúlyozta, stabil és takarékos költségvetés született.

– A jelen gazdasági és világpolitikai helyzetben a stabilitás megőrzése kiemelten fontos – folytatta a gondolatot. – Amennyiben ezen a téren jövőre vagy később változás lesz, a világpolitikai és gazdasági helyzet pozitív irányban mozdul el, stabil ugródeszkáról indulhatunk el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!