Nyertes pályázatok

2023.03.06. 09:58

Vízitúra-táborhely létesülhet Körösladányban

Újabb fontos fejlesztések valósulhatnak meg a közeljövőben Körösladányban. Az önkormányzat mintegy 150 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a védőnői szolgálat bővítésére, illetve több mint 162 millió forintot vízitúra-táborhely, illetve kajak-kenu kikötő és csónaktároló öböl kialakítása. A helyszíneket a napokban járta be Dankó Béla országgyűlési képviselő és Kardos Károly polgármester.

Papp Gábor, [email protected]

Dankó Béla és Kardos Károly /Fotók: Jenei Péter

Kardos Károlytól megtudtuk, a körösladányi egészségházban a gyermek és felnőtt háziorvosi rendelő mellett működik a védőnői szolgálat is. Ez utóbbi azonban nagyon kicsi és nem is mindenben megfelelő a szolgálat számára. Éppen ezért a mintegy 150 millió forintos támogatás segítségével az intézménnyel szomszédos telken egy új védőnői részleget alakítanak ki.

A beruházás részeként megtörténik a jelenlegi egészségház teljes energetikai korszerűsítése hőszigetelésekkel, napelem elhelyezéssel, kazán cserével. A kerítést és a parkolót ugyancsak felújítják. Az önkormányzat erre a célra közel 150 millió forintos támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Ugyancsak a TOP Plusz programban 162 millió 244 ezer forintot nyertek a körösladányi vízitúra táborhely, illetve kajak-kenu kikötő és csónaktároló öböl kialakítása.

Kardos Károly lapunknak elmondta, a tervezett fejlesztés legfőbb célja a Sebes-Körös élővilágának bemutatását lehetővé tevő vízitúrák és az aktív turizmushoz, horgászathoz kapcsolódó alap infrastruktúra kialakítása. A megvalósításhoz az önkormányzat rendelkezik saját tulajdonú NATURA 2000 besorolású, Sebes-Körös ártéren lévő területtel, ahol a fejlesztések elkészülhetnek.

A tervezett projekt keretében több tevékenység is megvalósulhat. A Sebes-Körös mellett kajak-kenu kikötő épül. Az érintett mederszakaszon, a vízfelszínnél 50 méter széles, a parti oldalon 40 méter szélességben partfalat alakítanak ki. Ezen a szakaszon a nyári vízszintnél körülbelül 10 méter hosszon 50-80 centis vízmélység alakul ki, ami lehetővé teszi a kajak kenuval közlekedők számára a csónakból való ki- és beszállást.

Szintén a Sebes-Körös szelvényében medencés csónaktároló épül, amely körülbelül 10-12 horgászcsónak, illetve kishajó, valamint 3-4 kenu befogadására alkalmas. A bekötő út folytatásaként csónakleeresztő sólya is épülhet.

Dankó Béla és Kardos Károly a tervezett beruházások helyszíneit tekintették meg.

A kajak kenu kikötő, a medencés csónaktároló és a sólyapálya könnyebb megközelítése érdekében a meglévő hullámtéri földút nyomvonalán körülbelül 290 méter hosszú, egysávos, három méter széles szórt út épül egy kitérővel, a létesítményeket forgalomban kapható konténerek összekapcsolásával tervezik kialakítani. A konténerek tetszőlegesen összeépíthetőek, árvíz idején könnyen és gyorsan szétszerelhetőek és elszállíthatóak. Az ideiglenes épületek közmű ellátásának biztosítására a Wenckheim utcáról villamos vezeték épül. Vízbekötésen keresztül biztosítható a terület ivóvíz ellátása.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, a körösladányi önkormányzat kifejezetten jól sáfárkodik a pályázatok adta lehetőségekkel, folyamatosan fejlesztik a várost. A TOP és TOP plusz pályázatokon mintegy 11 pályázaton, 1,7 milliárd forintot nyert el eddig az önkormányzat.

A Magyar Falu Programban 2019 óta húsz sikeres pályázatuk volt 188 millió forintot értékben, ebben önkormányzati, egyházi, civil szervezeti nyertesek is szerepelnek. A vállalkozások a GINOP program keretében mintegy harminc projektre 1,6 milliárd forintot hívtak le 2015 óta. A Vidékfejlesztési Pályázatokon 1,8 milliárd forint érkezett a vállalkozásokhoz, gazdálkodókhoz, őstermelőkhöz 2015 óta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában