Új visszaváltási rendszer

2024.01.03. 10:07

Ötven forintot is érhet mostantól egy palack, keressük a logót!

Beindult a mostani év elejétől országos szinten, így Békés vármegyében is az a visszaváltási rendszer, amelynek részeként a nagyobb üzletekben automatákba lehet dobni az italtermékek műanyag, fém vagy üveg csomagolásait. Ezeken a termékeken szerepel egy olyan logó is, amely jelzi, hogy visszajár a vásárláskor megfizetett 50 forint. A jelenlegi átmeneti időszakban olyan termékek is vannak a polcokon, amelyeken nincs ilyen jelzés, ezek csomagolásait szelektíven szükséges gyűjteni.

Licska Balázs

A nagyobb üzletekben már Békésben is kihelyezték az automatákat.

Fotó: Kallus György / VG

A mostani évtől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, illetve 0,1 és 3 liter közötti űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül. A palackok egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, amely azt megfelelő előkészítés után újratölti. A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, egyutas, amely a fogyasztás után hulladékká válik. Ez megfelelő összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

Előre meg kell fizetni az 50 forintot 

A január 1-je után forgalomba hozott palackok, amelyeken a visszaváltási logó is szerepel, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülnek. Ezek után kell a vásárláskor megfizetni palackonként az 50 forintot visszaváltási díjat – derült ki a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. honlapjáról. Bár több logóval is lehet, lehetett találkozni a csomagolásokon, ez az a jelzés, amely arra utal, hogy érdemes visszavinni a csomagolást, hiszen 50 forint visszajár érte.

Az oldalon hangsúlyozták: a korábban forgalomba hozott termékek továbbra is árusíthatók, ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, de a visszaváltásuk sem lehetséges – ezeket továbbra is a sárga kukákban, valamint a szelektív szigeteken célszerű elhelyezni, ahogy eddig. A polcokon tehát egy ideig ugyanúgy lehet logózott visszaváltási díjas, valamint logó nélküli italtermékekkel találkozni ugyanabban az italtermék fajtában.

Automatákat tettek ki a nagyobb boltokban

A palackokat minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletben vissza lehet váltani – az ennek érdekében kihelyezett automatáknál –, valamint önkéntesen csatlakozó partnereknél. A MOHU honlapján közzé is tettek egy térképes keresőt, ahol feltüntették ezeket a boltokat. Fontos, hogy nem szabad összenyomni a palackokat. Ugyanis az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így csak ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.

A palackonkénti 50 forint azonnal visszajár. A visszatérítendő összegről az automata egy utalványt ad ki, amely a kereskedőnél készpénzre váltható, de akár be is számítják a vásárlás összegébe. Hamarosan lehetőség lesz utalásra, vagyis a kötelező visszaváltási rendszer applikáció segítségével a felhasználói fiókban megadott bakszámlaszámra utalja az összeget. Ugyanakkor mód nyílik majd arra is, hogy a vásárló az összeget az automata kommunikációs paneljén megjelenő módon jótékony célra ajánlja fel.

Hárommilliárd palack gyűjthető vissza

Évente mintegy 3,6 milliárd palack, azaz összesen mintegy 158 kilotonna italcsomagolás kerül forgalomba Magyarországon, benne 2 milliárd PET, 1,3 milliárd fém és 0,3 milliárd üveg. A tapasztalatok szerint a jól működő rendszerekben a visszaváltási arány a piacra dobott mennyiségek 90 százaléka körül alakul. Tehát itthon évente várhatóan 3,2 milliárd palackot, 142 kilotonnát tudnak begyűjteni, hogy aztán újrafeldolgozás után 100 százalékban visszajuttassák a gazdaságba. 

A MOHU honlapján arról is írtak, hogy eleinte a legtöbben valószínűleg nyűgnek érzik majd a rendszert, de nemzetközi tapasztalatok alapján hamar megszokják és megszeretik azt. Ugyanis kulturált és kézzel fogható módon tudnak megszabadulni a hulladékuktól, és érzik majd azt, hogy közvetlenül hozzájárulnak a környezet védeleméhez és a körforgásosság megvalósításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!