Diplomácia

2023.12.22. 10:16

Békéscsabai kezdeményezésre bővülhetnek a magyar-amerikai kétoldalú gazdasági kapcsolatok

Kovács Tamás, békéscsabai születésű főkonzul kezdeményezésére, magyar- amerikai kereskedelmi kamara kezdte meg működését Chicagóban – jelentették be az Illinois állambeli nagyvárosban működő magyar főkonzulátuson a közelmúltban.

Papp Gábor

Kovács Tamás békéscsabai születésű főkonzul

Forrás: BMH

A rendezvényen Kovács Tamás főkonzul kifejtette: reméli, hogy a Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara – Chicago tevékenysége révén tovább bővülhetnek a magyar- amerikai gazdasági kapcsolatok. A gazdasági intézmény megalakulását bejelentő eseményen elhangzott, hogy a külpiacokon dolgozó magyar külgazdasági attaséi hálózat szélesítése, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyarországi háttérintézményeinek fejlesztése is hozzájárul ahhoz, hogy az amerikai vállalatok a harmadik legnagyobb tőkebefektetőnek számítanak Magyarországon.

A Chicagóban tartott rendezvényen elhangzott: a magyar diplomáciai intézmények bővítésén túl további ösztönzést jelent a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok szempontjából, hogy a főkonzulátushoz tartozó szövetségi államokban növekvő számú tiszteletbeli konzul tevékenykedik, és ez egészül ki a most megalakult új kereskedelmi kamara működésével.

A nonprofit alapon működő Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara – Chicago elnökévé Kovács-Sebestyén Endrét választották. A kamara elnöke jelenleg egy biztosítási és autóipari szektorban dolgozó chicagói székhelyű technológiai cég alelnöke. Munkáját két alelnök: Szabados Béla korábbi világbajnok és többszörös olimpikon úszó, valamint Lassu Boldizsár segíti. Szabados Béla jelenleg egy nagy amerikai bank középnyugati régiójának alelnöke, míg Lassu Boldizsár, egy biztosítótárság vezetőségi tagja, a chicagói magyar kulturális élet meghatározó személyisége.

Névjegy

Kovács Tamás 1977-ben született Békéscsabán. Általános iskolai tanulmányai mellett a Békéscsabai Előre Úszó Klub versenyzője volt, majd 1996-ban a Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett. 2011-ben kezdett az államigazgatásban dolgozni, Magyarország Los Angeles-i Főkonzulátusán, mint külgazdasági attasé. 2017-ben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elsőbeosztottnak nevezte ki Magyarország Chicagói Főkonzulátusán. 2020. szeptemberétől főkonzulként irányítja ezen misszió működését. Három gyermek édesapja. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség 2009. és 2010. évi országos bajnoka (BMW Kupa).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!