Beol podcast

2023.08.04. 11:04

Többet vártak a gabonától: a Beol podcast vendége Bozó József

Stúdiónk vendége Bozó József gazdálkodó, a Békéscsabán ülésező Békés vármegyei betakarítási bizottság elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke volt. Bozó Józseffel Nyemcsok László újságíró beszélgetett.

Nyemcsok László

20230703 Békéscsaba A betakarítási bizottság ülésének a szokásokhoz hűen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatóságának békéscsabai székháza adott otthont. Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap Képen: Bozó József (k), a NAK Békés vármegyei alelnöke

Fotó: Für Henrik

Bozó József elmondta, a gazdák többet vártak a gabonától Békéscsabán, Békésben is, mint ami termett. A mennyiség az árpánál és a búzánál is 5,2 tonna/hektár körül alakult, de még ennél is nagyobb baj az alacsony hektolitersúly és felvásárlási ár. Raktározási gondok Békésben nincsenek, a többség igyekszik eladni mihamarabb a gabonát, mert meg kell finanszírozni a következő évet.

– Nagyon szépek a napraforgók és a kukoricák Békésben, bár a régi öregek erre mondták, sokat alszik még kint a növény – ecsetelte Bozó József. – A búzánál és az árpánál is nagyon szép termés nézett ki, akár hektáronként 7–9 tonnát is vártunk, kevesebb lett a hozam.

A betakarítási bizottság elnöke kitért arra, nem várt kártevővel is küzdeniük kell, ez pedig a mezei pocok. Lemorzsolja a csemegekukorica-szemeket, rágja a napraforgó szárát. Örömteli ugyanakkor, hogy a Nébih engedélyezte kérelem benyújtása alapján annak a szernek a használatát, mellyel csökkenthető a pocokállomány, ezzel együtt pedig a kártétele is.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!