Mezőgazdaság

2023.07.24. 10:32

A mezei pocok lemorzsolja a kukoricaszemeket, elrágja a napraforgó szárát Békésben

Békésben is nagy károkat okoz a mezőgazdasági termelőknek az elszaporodott mezei pocok. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke elmondta, a rágcsáló kártételének csökkentése érdekében az engedélyezési hatóság a Pocok Tox Max rágcsálóirtó szer használatára 2023. július 20. és 2023. november 16. közötti időszakra országos szükséghelyzeti engedélyt adott ki. Ugyanakkor a talaj felszínére csalétket kiszórni tilos, a légi alkalmazás nem engedélyezett!

Nyemcsok László

Fári Zoltán, békéssámsoni gazdálkodó

Fotó: Bencsik Ádám

Kozsuch Kornél kitért arra, a felhasználás előtt az illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályára kell a kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon benyújtani. A rágcsálóirtó szert mezőgazdasági földhasználók alkalmazhatják szántóföldi, kertészeti kultúrákban, gyepterületeken és ruderáliákon. A szert járatkezeléssel kijuttatva lehet használni az engedély birtokában a mezei pocok gradációjának megállítása, és az ebből eredő gazdasági károk csökkentése céljából.

Kezelés után a területet jelölni kell!

A készítmény felhasználását a hatóság járatkezeléssel 6–10 g/járat dózisban, maximum 10 kg/hektár mennyiségben engedélyezi. Természetvédelmi terület határától 300 méteres védőtávolságot kell tartani.

A kezelés kizárólag növényorvos felügyeletével történhet. A táblában a lakott járatok számát előzetesen fel kell mérni. A lakott járatok számát, valamint a terület, és a tervezett kezelés információit adatlapon rögzíteni kell. A növényorvos által kitöltött adatlapot a területileg illetékes megyei kormányhivatalban jóvá kell hagyatni.

A védekezések kivitelezésénél alapelv, hogy a járatkezelés során a kijuttatott csalétek mennyisége elegendő legyen a pocoknépesség visszaszorításához, de a pocok pusztulását követően a területen felesleges csalétek ne maradjon. A környező területen élő vadak védelme érdekében a dózist ajánlatos két részletben, 10-14 napos különbséggel kijuttatni.

A kezelt területen élő vadak viselkedését figyelemmel kell kísérni! A kezelések során vadgazdálkodási szakember segítségét kell igénybe venni, és gondoskodni a vadak riasztásáról vagy a területtől való távoltartásukról. Ragadozó madarak részére kihelyezett ülőfákkal ellátott területen kezelés nem végezhető.  Biztosítani kell, hogy a kezelt területen esetleg elhullott állatokat illetéktelen személy vagy ragadozó, dögevő állat ne szedje össze. Kezelés után a területet két héten át külön jelöléssel kell ellátni.

A készítmény felhasználása során növényvédelmi védőruha, védőkesztyű viselése szükséges. Kezelt területeken előírás szerinti felhasználás esetén munka- és élelmezés-egészségügyi várakozási idő előírása nem szükséges.

Common,Mole,In,Its,Natural,Habitat,Search,Some,Food
Fotó: Shutterstock

Jellemzően négyéves ciklusokban szaporodik fel

Fári Zoltán, békéssámsoni gazdálkodó, a Békés Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke elmondta, a mezei pocok jellemzően négyéves ciklusokban szaporodik fel.

– Már ősszel látható volt az évelő kultúrákban, így a lucernában, valamint a ruderáliákon, az árok- és csatornapartokon, a műveletlen területek szélén, az ugarokon a felszaporodásuk – hangsúlyozta Fári Zoltán. – Főként a vármegye középső és déli részeit érinti ez fokozottan.

Az elnök szólt arról, az Agrár-környezetgazdálkodási Programban (AKG) egyre többen vesznek részt, és ennek fontos feltétele a rágcsálók fenntartása, amik a ragadozó madarak táplálékául szolgálnak. Igazából semmi olyan rágcsálóirtót nem használhatnak a termelők, mely hatékonyan csökkentené a mezei pocok állományát. A kémiai védekezés nélkül ez a szapora rágcsáló még inkább elszaporodott, kirajzott a napraforgó- és a csemegekukorica-táblákba is. A kukoricaszemeket lemorzsolja, a napraforgónak elrágja a szárát.

Fári Zoltán kitért arra, ezért is kezdeményezték, hogy a Pocok Tox Max rágcsálóirtó szer használatára mihamarabb szükséghelyzeti engedélyt adjon ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ez megtörtént, remélhetőleg sikerül a szer használatával mérsékelni a mezei pocok állományát, ezáltal pedig csökkenteni a károkat a mezőgazdasági területeken.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában