Fejlesztés

2023.07.18. 15:02

Kiválogatja a csomagokat a Magyar Posta békéscsabai szállítópályája - galériával, videóval

Egy gombnyomással elindították, átadták kedden az automatizált szállítópályát a Magyar Posta Zrt. békéscsabai logisztikai üzemében. A rendszer szortírozza a kamionról közvetlenül a szalagra kerülő csomagokat annak alapján, hogy hova kell azokat kézbesíteni, külön helyen ér célt a pálya végén a például Békéscsabára, a Dél-Békésbe vagy Észak-Békésbe indított pakk. A kétszeresére bővített üzemben 110-en dolgoznak, ebből 50 munkahelyet most teremtettek.

Licska Balázs

Fülöp Gyula infrastruktúra igazgató, Sipos István informatikai igazgató, dr. Láng Géza helyettes államtitkár, Szarvas Péter polgármester, dr. Balczó Barnabás elnök-vezérigazgató és Varga János logisztikai üzemeltetési igazgató adta át a fejlesztést

Fotó: Lehoczky Péter

A Magyar Posta Zrt. számára is fontos feladat elérhetőnek lenni és elérni – mondta dr. Balczó Barnabás, a zrt. elnök-vezérigazgatója, hozzátéve: szükséges, hogy az ország bármely pontján elérhessék a szolgáltatásaikat az ügyfelek, mint ahogy az is, hogy az ország bármely pontjára kézbesíthessék a küldeményeket. 

A versenyképesség javítása érdekében fejlesztik az infrastruktúrát, a logisztikai üzemcsarnok-hálózatot, az automatizált szállítópálya-rendszereket. Békéscsabán is mérföldkőhöz érkeztek, egyébként országos szinten 20, az ittenihez hasonló depóra szerződtek le, a többség elkészült. 

Békéscsabán kétszeresére bővítették az így 3400 négyzetméteres üzemcsarnokot, ehhez társul 12 ezer négyzetméter külső burkolt felület, ahol a kamionok és a kézbesítő járművek mozoghatnak. A csomagok folyamatos áramlását dokkolók és kapuk segítik.

Az automatizált szállítópályánál lévő teleszkópos elem révén közvetlenül a kamionból kerülhetnek a szalagra a csomagok. A rendszer óránként 2500, egyenként legfeljebb 32 kilogrammos és 60x60x120 centiméteres küldemény feldolgozására képes, amely során a gép a pakkok hitelesített tömeg- és térfogatmérését, valamint irányítását és azonosítását is elvégzi. 

A vásárlási szokások megváltoztak – folytatta dr. Balczó Barnabás. Ez nemcsak azt jelenti, hogy több csomagot visznek házhoz, helyeznek ki csomagautomatákba, hanem azt is, hogy kevesebben járnak postákra. Modernizálni pedig nemcsak a csomaglogisztikát, hanem a postai szolgáltatásokat is szükséges, meg kell vizsgálni, melyek azok a helyek, ahol hosszú távon fenntarthatók a szolgáltatások.

A Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette: ebben a hónapban 30, eddig informatikával el nem látott, jelenleg mondhatni manuális postát korszerűsítenek, év végére ez a szám eléri a 300-at. Emellett új partneri programot dolgoztak ki, keresik az önkormányzatok és vállalkozók partnerségét, hogy a kistelepüléseken elérhetővé tegyék a postai szolgáltatásokat.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium állami vagyonért és postaügyért felelős helyettes államtitkára, dr. Láng Géza szerint a háború és a szankciós gazdasági helyzet új kihívások, feladatok elé állított mindenkit, így az állami cégeket is. A kormányzati elvárás a Magyar Posta Zrt.-vel szemben, hogy az ország minden pontján magas minőségben, színvonalon lássa el a kötelező egyetemes szolgáltatásokat.

– Ennek érdekében meg kell újulnia, erősödnie, biztosítania kell, hogy a működése fenntartható legyen. A cél az, hogy versenyképes és hatékony szereplő lehessen hosszú távon – hangsúlyozta. Ahhoz, hogy a belföldi kiscsomagpiacon első számú szereplő lehessen, elkerülhetetlen a logisztikai hálózat megújítása. Ennek érdekében korszerűsítik a csomaglogisztikai rendszert. Ő is kiemelte, hogy Békéscsabán kétszeresére bővítették az üzemet, illetve 50 munkahelyet teremtettek.

Tárgyaltak a bezárt kispostákról

Minden fejlesztést előrelépésnek kell tekinteni – fogalmazott Szarvas Péter polgármester.

Azoknak, akik csomagot küldenek vagy várnak, fontos a pontosság és a gyorsaság. A békéscsabai üzemben kialakított automatizált szállítópálya pedig ezt teszi lehetővé. Kiemelte: üdvözölni kell, hogy egy, adóforintokból is működő állami cég javítja a hatékonyságát. Azt pedig el kell fogadni, hogy ez a hatékonyságjavítás időnként kellemetlenséget is jelent.

Hangsúlyozta: tárgyaltak a Magyar Posta Zrt. vezetésével a kisposták ügyében, hogy miként lehetne rugalmas megoldásokkal szélesíteni a szolgáltatások elérhetőségét. Emlékeztetett, hogy a cég tavaly november óta a kilenc békéscsabaiból hat postát szüneteltet. Kiemelte, hogy konkrét javaslatokat tett, bizakodó, hogy találnak megoldást, a zrt. részéről nyitottságot tapasztalt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!