Betakarítási bizottsági ülés

2023.07.03. 20:11

Javában zajlik az aratás Békésben, gyengébb a termés a vártnál

Az őszi árpa 90–95 százalékát már learatták Békésben. A termésátlag 5,2 tonna/hektár, mely jobb, mint a tavaly, de a várakozástól elmarad. Az alacsonyabb hozamok okai között szerepel a különböző betegségek megjelenése (vírusos, gombás betegségek, rozsdák). A hektolitersúly nagyon rossz. A búza vágását elkezdték, Orosháza környékén.

Nyemcsok László

Megtartotta első ülését a Békés vármegyei aratási koordinációs bizottság Békéscsabán

Fotó: Für Henrik

A betakarítási bizottság ülésének a szokásokhoz hűen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatóságának békéscsabai székháza adott otthont. A tanácskozáson kiemelték, a búzánál a learatott csekély mennyiségből nem lehet pontos következtetést levonni, egyelőre öt tonna/hektár körül alakul. Az őszi káposztarepce betakarítása megkezdődött, Orosháza, Békéscsaba környékén 20 százaléknál, vármegyei szinten 10 százaléknál tart. A termés 2,8-3,6 tonna/hektár között alakul, a vármegye átlag: 3,1 tonna hektáronként. A magborsó betakarítása elkezdődött, 30 százalékon áll. A vihar és az eső kártétele meglátszik, ezek nélkül több termés lehetett volna. Az aratásnál a kombájn nehezen tudja felszedni a földről a termést. A Békés vármegyei átlag 2,2 tonna/hektár.

Az ülésen Bozó József, a NAK Békés vármegyei alelnöke kiemelte, a tavalyi évhez képest Békésben a vetésterület az őszi árpánál 47, a búza esetében hat, az őszi káposztarepcénél pedig 30 százalékkal nőtt. Ennek legfőbb oka a tavalyi aszályos időjárás. Az őszi vetésű növényeknél a 2021/2022-es tenyészidőszakban 240 mm csapadék esett, a 2022/2023 év ugyanezen időszakában 469 mm, mely majdnem a duplája.

Raktározással, tárolással kapcsolatos gondok egyelőre nincsenek, a gabonának lesz helye. Jó termés ígérkezik napraforgóból és kukoricából, ezeknek a betakarításakor lehetnek raktározási gondok, de ez még a jövő titka.

Tóth János, a Békés Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője hangsúlyozta, az idei időjárás kedvezőbb, mint a tavalyi, aszálykár remélhetőleg nem lesz. A 10 mm csapadék mindenhol bőven megvan a megyében. Viharkárokkal kapcsolatban érkeztek bejelentések, eddig 117. A tavaszi fagykár az összes bejelentésnek az egyötöde, ez a szám az idő előrehaladtával változik majd.

Burda Béla, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának földügyi szakügyintézője kiemelte, kétféle ellenőrzés zajlik, mégpedig a határszemlét és parlagfű-borítottságot illetően. A határszemlékkel kapcsolatban észrevétel egyelőre nincs, októberig végzik. A parlagfű-ellenőrzéseknél eddig 1–2 foltot mértek fel, a tarlókkal van általában a nagyobb gond. Burda Béla hozzátette, az ellenőrzések még nagyon az elején tartanak.

Őszi vetésű növények területek Békés vármegyében (hektár)
Búza106 693
Őszi árpa45 677
Őszi káposztarepce10 429
Tritikálé3661
Zab1734
Magborsó1629
Tavaszi árpa896
Rozs704

Forrás: NAK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!