Nemzeti park

2024.05.11. 13:34

Kis mókusok lesnek ránk a lombok közül

A parkok, ligetes, fás élőhelyek lomboronáiban megbújó mókusfészkekben már világra jöttek és szépen cseperednek az idei mókusfiókák. A Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei arra kérnek mindenkit, vigyázzunk a mókusokra.

Beol.hu

A kelempászmadárként is emlegetett mókusról kevesen tudják, hogy igazi virtuóz fészeképítő. Ágakból, levelekből, mohából a nőstény méretes gömbfészket készít, melynek jellemzően alul van a bejárata. A mókusok gyakorta pótfészket is készítenek, ahová veszély esetén átköltöztethetik utódjaikat, de szívesen elfoglalják fák hasadékát, odvát is.

mókusok, nemzeti park, mókus
Kis odafigyeléssel, sokat tehetünk a környezetünkben előforduló mókusok életben maradásáért
Fotó: Urbancsok Éva/KMNP

A mérsékelt égövben a mókusok évente kétszer párzanak. Előbb februártól áprilisig, majd pedig májustól júliusig. Egy hím több nősténnyel is párosodhat. A nőstények átlagosan évi két fészekaljnyi utódot nevelnek fel. Egy fészekaljban 3-4 fióka a jellemző. A vemhesség 38-42 napig tart. Az utódok csupaszon jönnek a világra, vakok, meglehetősen magatehetetlenek 10-15 g tömegűek. Szemük a harmadik hét után nyílik ki, szilárd táplálékot életük 40. napja környékén kezdenek enni, innentől kezdve elhagyják a fészket és maguk járnak táplálék után. A család tagjai még 8-10 hétig egymás közvetlen közelében maradnak. A fiatalok túlélési esélyeit nagyban meghatározza az adott évi magtermés a késő nyári-kora őszi időszakban, életük első telén a fiatalok átlagosan 75-80 %-a sajnos elpusztul.

A szaporodási, utódnevelési időszak tájékán kis odafigyeléssel, sokat tehetünk a környezetünkben előforduló mókuscsaládok életben maradásáért. Ha valamilyen okból ilyentájt fát kell kivágnunk, akkor jól gondoljuk meg, mert lombjai rejtekében könnyen megbújhat egy-egy mókus fészek, odvaiban is előfordulhat szaporulat.

Ne zavarjuk a mókusok életét!

Ha mókus fészket sejtünk, kertünkben, városi parkunkban lehetőség szerint ne zavarjuk a mókus család mindennapi életét, ezzel is hozzájárulva a zavartalan utódneveléshez. Gépjárműveink vezetése közben se feledkezzünk meg az úttesteken óvatlanul átrohanó mókusokról, akik az udvarlás hevében vagy eleségszerzés közben, netán egy-egy ragadozó elől menekülve könnyen a közlekedés áldozataivá válhatnak.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban négy példány emberkézben nevelkedett, szelíd, fiatal mókus tekinthető meg.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában