Magyarok kenyere

2022.10.14. 16:29

Csúcsot döntöttek felajánlásaikkal a békési gazdák – galériával

A rendkívüli aszály ellenére csúcsot döntöttek búzafelajánlásaikkal megyénk gazdái a Magyarok Kenyere Program idei kiírásában. A hét gyűjtőpontra 39 tonna gabona érkezett be július közepétől. Megőrölték már a búzát, a lisztet pedig kiszállították Békésben a szociálisan rászorulókat támogató intézményekbe. A köszönő, valamint a lisztadományozási okleveleket pénteken adták át Kondoroson.

Nyemcsok László

A Békés megyei gazdák számára nincs lehetetlen /Fotók: Für Henrik/

A művelődési házban tartott ünnepségen házigazdaként Ribárszki Péter polgármester kiemelte, ismét bebizonyosodott, hogy a gazdák számára nincs lehetetlen. – Rendkívüli aszállyal kellett szembesülniük a gazdálkodóknak, a termésük nagyságrendekkel alatta maradt a vártnál, de a rászorulók javára jó szívvel, önzetlenül adományoztak gabonát.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz megyei elnöke hangsúlyozta, Széchenyi István idézet volt a mottója a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem 2022. évi programjának: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”

– Érvényesült mindez az adománygyűjtésben, ugyanis 401 felajánló révén jött össze a 39 tonna búzaadomány, a bajban még feljebb tették a lécet a gazdák – mondta Kozsuch Kornél. – Jóleső érzéssel fogadtuk a Baranya megyei gazdák adományát. Öt tonna lisztet ajánlottak fel a program keretében megyénknek, az aszály itteni kártétele miatt.

Dr. Rákóczi Attila, Kozsuch Kornél és Ribárszki Péter a Kondoroson tartott ünnepségen.

Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere projektvezetője hangsúlyozta, végig az volt az érzése a gazdák gondolkodásáról: „Ha nekem jutott valamennyi, hátha tudok ebből másnak is segíteni.”

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója kifejtette, ez egy olyan ünnepnap, ahol köszönettel tartoznak a gazdáknak felajánlásaikért. Gulyás Péter, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kabinetvezetője elmondta, a rendkívüli aszályhelyzet ellenére is adományoztak a gazdák, mert szolidárisak a még inkább rászorulókkal.

Kozsuch Kornél kitért arra, a lisztadomány zömét megyénkbeli intézmények kapták, a többi határon túli intézményekhez, szervezetekhez jutott, jut el. A Magyarok Kenyere Program pedig újra bizonyította, hogy hosszú távon a magyar gazdatársadalom meghatározó jótékonysági mozgalma, és mára  Kárpát-medence összefogásává nőtte ki magát.

A megyei kedvezményezettek

Békés Város Szociális Szolgáltató Központja, Élet Másokért Közhasznú Egyesület (Gyomaendrőd), Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye, Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központ, Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata, Biharugrai Településfejlesztő Egyesület, Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ, Füzesgyarmati Margaréta Családos Egyesület, Mezőhegyes Szakképzéséért Alapítvány, József Attila Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány (Mezőhegyes), Kondorosi Nagycsaládosok Egyesülete, Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ, Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi Társulat Humán Szolgáltató Központja, Újkígyósi Ezüstág Gondozási Központ, Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Szeghalmi Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye, Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye – Kétegyházi telephely, Körösladányi Református Egyházközösség Szociális Otthona, Alapítvány a Kondorosi Általános Iskolásokért, Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Család- és Gyermekjóléti Szolgálata, Kétsoprony Község Önkormányzata, Almáskamarás Község Önkormányzata, Dr. Illyés Sándor Óvoda Általános Iskola, Szakiskola Készségfejlesztő Iskola Kollégium és EGYMI (Magyarbánhegyes, valamint Békés).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!