Modern Városok Program

2022.08.05. 06:04

Új miliő is épül a csabai piacon az új csarnokkal

Készül az új vásárcsarnok és az új pavilonsor, megújul a környék, Közép-Európa legnagyobb piacává válik a békéscsabai – ismertette Hanó Miklós alpolgármester a mintegy 8,5 milliárd forintos fejlesztésről. A térségi vásártér kialakítását célzó projekt a Modern Városok Program keretében, a kormány támogatásából valósul meg, és több szempontból is számottevő.

Licska Balázs

Hanó Miklós alpolgármester szerint több szempontból is számottevő a békéscsabai piac 8,5 milliárd forintos fejlesztése

Fotó: Bencsik Ádám

Hanó Miklós elmondta, hogy annak idején, amikor összeült a Modern Városok Program a város vezetőiből álló előkészítő bizottsága, több fejlesztési lehetőség is felmerült, ugyanakkor ezek közül is kiemelkedett a piac fejlesztése.

Fontos, hogy a helyi és környékbeli kistermelők lehetőséget kapnak termékeik árusítására a piacon, és az, hogy nekik köszönhetően jó minőségű, friss és egészséges élelmiszereket, zöldségeket és gyümölcsöket, húskészítményeket vásárolhatnak a látogatók – hangsúlyozta.

A piac egyben találkozási hely, például egy remek lángos mellett beszélgethetnek az emberek, emellett turisztikai szempontból ugyancsak jelentőséggel bír, hiszen az érdeklődők a csabai gasztronómiára is jellemző ételeket, mint sült kolbászt vagy cigánykát fogyaszthatnak helyben.

A város alpolgármestere emlékeztetett, hogy korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megújították a meglévő vásárcsarnokot, illetve fejlesztették a vele szomszédos kültéri részeket. Ez a beruházássorozat folytatódik most a Modern Városok Programban.

A jelenlegi projekt során a nagybani piacot áthelyezték a Kétegyházi útra, és ennek hála kikerültek a városközpontból a nagy teherautók is. Ezzel a fejlesztéssel egy időben a gazdabolt melletti területen építettek egy 292 személygépkocsi fogadására alkalmas, két lifttel is felszerelt parkolóházat, hogy orvosolhassák a parkolási gondokat és növelhessék a férőhelyek számát, mivel szombatonként szinte lehetetlen megállni a környékben, van, hogy a Szarvasi útig állnak a kocsik.

Amellett, hogy a volt nagybani piac helyén új vásárcsarnokot, illetve a régi lebontását követően új pavilonsort építenek, a környéket ugyancsak teljesen rendbe teszik. 

Példaként említette, hogy megújul a Szabó Dezső utca, ahol szintén alakítanak ki parkolókat. Kiemelte továbbá azt is, hogy a beruházás során ügyelnek a zöldítésre, rengeteg fát ültetnek, és hogy kellemes, komfortos környezetben találkozhatnak, pihenhetnek majd meg vásárlás közben a látogatók.

Hanó Miklós alpolgármester hangsúlyozta, a tervek szerint 2023 nyarára ér véget a fejlesztés. Egy rendkívül látványos, valóban 21. századi piaccá válik a békéscsabai, és vonzza majd ebbe a miliőbe a vásárlókat és a városba érkező turistákat egyaránt. Hogy nemcsak jelentőségét, de méretét tekintve milyen óriási beruházásról van szó, több számot is megosztott: a projekt közel 28 ezer négyzetmétert érint, amelyből az épületek alapterülete 10 ezer négyzetmétert tesz ki.

Záportározókba gyűjtenék a lehullott csapadékot

Hanó Miklós alpolgármester elmondta, hogy pár éve megvalósult Békéscsabán a szennyvízberuházás, tehát rendbe tették a föld alatti infrastruktúrát, és így most lehetőség nyílt a felszíni munkákra: az utak és járdák építésére, felújítására, amelyre szintén a kormány biztosított csaknem 10 milliárd forintot.

Hozzátette, a fejlesztések terén maradtak azért teendők, szükséges rendbe tenni a csapadékvizet elvezető rendszereket, árkokat.

Ugyanakkor nem az a cél, hogy kivezessék a városból a vizet, szerinte meg kell oldani záportározókkal azt, hogy összegyűjthessék és később a szükséges területek öntözésekor felhasználhassák a lehullott csapadékot.

A fejlesztés indokaként felhozta a klímaváltozást, illetve azt, hogy most is az évszázad aszálya pusztít, ezer milliárd forintos kárt okozva a mezőgazdaságnak. Bár a napokban volt némi eső, ami valamelyest segített, a kukorica egy része a légköri aszályban elszáradt, így a gazdák egy részének semmi bevétele nem lesz belőle, miközben egy hektár költsége több százezer forintra tehető. A napraforgónál ugyancsak számottevő terméskieséssel kell számolni. Azzal, hogy a terményeknél komoly drágulás várható a szárazság miatt, az állattartók ugyancsak nehéz helyzetbe kerülnek.

Kiemelte, hogy a kormány segítséget nyújt a mezőgazdaság szereplőinek, és hogy az öntözés fejlesztését is napirendre vette. 

Ő is úgy véli, hogy nem szabad tovább halogatni a tervek megvalósítását, hiszen a biztos mezőgazdasági termelés csak öntözéssel valósítható meg. 

Szerinte a rendszereket érdemes lenne egy kézbe venni egy koncepció mentén, hangsúlyozta, hogy az önkormányzat ennek kidolgozásában és megvalósításában kész a kormány partnere lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!