Folyamatos fejlesztések

2021.11.05. 11:28

A mezőhegyesi ménesbirtok lehet a magyar agrárium zászlóshajója

A mezőhegyesi ménesbirtok lehet a magyar agrárium zászlóshajója – mondta egy csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésen Lázár János, a ménesbirtok fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

beol.hu

20210722 Mezőhegyes A Mezőhegyesi Ménesbirtok tovább őrzi a nemzeti lovas kultúrát a képen Lázár János kormánybiztos fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A 2030-ig terjedő gazdaságfejlesztési időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt szerepet kaphat a vidékfejlesztés, mint az elmúlt évtizedekben bármikor – jelentette ki Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fejlesztéséért felelős kormánybiztos egy háttérbeszélgetésen annak kapcsán, hogy október 28-án bejegyezték a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt, amely az állami társaság fölött gyakorolja a tulajdonosi jogokat a jövőben, a kuratórium elnöke pedig a korábbi kancelláriaminiszter lesz.

Mint arról a vg.hu beszámolt, a politikus jelezte, óriási lendületet vehet a vidék felzárkózása a következő évtizedben, miután közel 9000 milliárd forintot fordíthat a magyar kormány vidékfejlesztésre, annyit, amennyit a kohéziós alapokból összesen.

Szükség is van rá, mivel a magyar élelmiszerek aránya az 50 százalékot se éri éri, továbbra is importra szorulunk, 10 millió főt sem képes ellátni, nemhogy 20 milliót.

A kormánybiztos elmondta, hogy jelenleg Budapesten van bejegyezve az alapítvány. Meg fogjuk találni a módját, hogy az alapítvány Mezőhegyesen legyen később bejegyezve – tette hozzá. Lázár János az alapítványi struktúra létrehozását azzal indokolta, hogy 2010 óta hatalmasra duzzadt az állami vagyon, amely mintegy 5000 milliárddal lett nagyobb, szerinte a hatékony működtetés miatt van szükség erre a megoldásra.

Lázár János: óriási lendületet vehet a vidék felzárkózása /Archív fotó: Bencsik Ádám/

– A mi célunk nem az, hogy privatizáljuk az állami vagyont, hanem olyan működési formákat találjunk, amelyek hosszú távon biztosítják a közfeladat ellátását, egyúttal kizárják az állami vagyon privatizációját – szögezte le.

Közel 10 ezer hektár egybefüggő területről van szó, ebből több mint 8000 hektár szántóterület, a többi erdőterület.

Hangsúlyozta, hogy a földet csak a száz százalékos állami tulajdonosi joggal bíró gazdasági társaságnak adhatja bérbe. Az, hogy privát célra kerüljön, arra nincs lehetőség – nyomatékosította a kormánybiztos, aki azt is jelezte, hogy a kuratóriumi tagok teljes vagyonukkal felelnek.

Hangsúlyozta, hogy a céljuk, hogy a ménesbirtok a magyar agrárium zászlóshajójának számítson, amely a legmodernebb technológiákkal van ellátva és példa lehet valamennyi mezőgazdaságban tevékenykedő kis és közepes vállalkozás számára. A tervezett fejlesztésekről is beszélt, ennek megfelelően a legmodernebb technológiát honosítják meg, 5500 hektáron öntözőrendszert hoznak létre.

Jelenleg 20 milliárd forint áll a Ménesbirtok számláján, ami a beruházások további finanszírozását lehetővé teszi.

Az eseményen szintén jelen lévő Csányi Attila, a Bonafarm vezérigazgatója, kuratóriumi tag a szakmai feladatok megvalósításáért felel. – A cégnek olyan eredményt szeretnénk biztosítani, amely összevethető a versenytársakéval – jegyezte meg.

Lázár János arról is beszélt, a mezőhegyesi ménesbirtok az ország legszegényebb régiójában van, ezért egy átfogó terület-és településfejlesztést szeretnének biztosítani, ami az egész térség felzárkóztatását szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!