beruházás

2021.07.20. 19:55

Elkerülő, bicikliút és parkoló is épül Okányban

Rövidesen befejeződik az a mintegy 400 millió forintos beruházás Okányban, amelynek keretében elkerülő utat, bicikliutat és parkolókat építenek. Szívós László polgármester kiemelte, a mostani fejlesztésnek, valamint a korábban zajló két beruházásnak, az azokat követő helyreállítási munkálatoknak köszönhetően újraaszfaltozták a település főutcáit, a Vasút, a Kossuth és a Hunyadi utcákat.

Licska Balázs

Dolgoznak a munkagépek a Kossuth utcában, a polgármesteri hivatal előtt – mutatta Szívós László polgármester, hozzátéve, parkolókat alakítanak ki.

Hangsúlyozta, a beruházás során fontos szempont volt, hogy a parkolók megmaradhassanak, mivel a községházával szemben található az orvosi rendelő, a konyha, az óvoda és a patika, valamint mellettük épül a bölcsőde is.

A fejlesztés rendkívül sokrétű, és arra 387 millió forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében az önkormányzat.

Elmondta, elkerülő út épül a Vésztő és a Kisnyék felé vezető szakaszok között. A bicikliutat eddig a Hunyadi utcán a temető és a Szabadság utca között építették ki. Ez folytatódik majd önálló kerékpárútként a Rákóczi utcáig, majd kétoldali kerékpársávot alakítanak ki a Hunyadi és a Kossuth utcákban a Vasút utcáig. A posta és a rendőrség között szintén önálló bicikliút lesz. Emellett huszonhárom férőhelyes parkolót építenek a polgármesteri hivatal szomszédságában, valamint öt férőhelyeset a Rákóczi utcában, a postánál.

Szívós László polgármester mutatta, hogy parkolók épülnek a Kossuth utcában /A szerző felvétele/

Szívós László polgármester a jövőben várható munkálatokról ismertette: a Kossuth utcában tehát épülnek a parkolók, a községháza mellett és a postánál pedig immár el is készültek. A bicikliutak esetében az aszfaltozás van hátra több helyen, illetve a kerékpársávot fel kell festeni. Az elkerülő út szinte teljesen elkészült, ugyanakkor apróságokra szükség van.

Hozzátette: természetesen mindenhol fel kell festeni a szükséges jelzéseket, ki kell helyezni a kellő táblákat, mielőtt végleg forgalomba helyezik a szakaszokat.

Kiemelte,

jelentős előrelépés Okány életében, hogy újraaszfaltozták a főutcáknak mondható Vasút, Kossuth és Hunyadi utcákat.

A szakaszokat korábban érintette a több milliárd forintból megvalósult szennyvízberuházás, valamint a Kossuth utcában zárt csatornát érintettek egy TOP-os fejlesztés keretében, amire 167 millió forintot nyertek el. A munkálatokat követő helyreállításokat pedig összehangolták, így tudták maradéktalanul korszerűsíteni a szakaszokat.

A 387 millió forintos beruházással kapcsolatban emlékeztetett: az, hogy bicik­liutakat építenek és kerékpársávokat alakítanak ki Okány legforgalmasabb részein, jelentősen növeli a közlekedés biztonságát. Az pedig, hogy elkerülő út épül, csökkenti a forgalmat a központban, a Vésztő és Kisnyék között közlekedők szinte teljesen elkerülhetik a községet. Hozzátette: a Vasút utca elkerülő út és Vésztői utca közötti részének felújítása egyelőre várat magára. Ugyanakkor ez is az okányiak jogos igénye, ezért az önkormányzat mindent megtesz, hogy korszerűsítsék ezt a szakaszt is.

Belülről is korszerűsítik a községháza épületét

Mintegy 25 millió forintos támogatást kapott az önkormányzat sikeres pályázata révén nemrég a Belügyminisztériumtól a községháza belső felújítására – ismertette Szívós László polgármester. Kiemelte, korábban szintén belügyminisztériumi, valamint TOP-os forrásból, összességében csaknem 100 millió forintból külsőleg és energetikailag korszerűsítették a polgármesteri hivatal épületét: szigeteltek, nyílászárókat cseréltek, felújították a tetőszerkezetet, akadálymentesítettek, napelemes rendszert telepítettek, rendbe tették a fűtési rendszert, megújították a mosdókat.

A mostani támogatásból korszerűsítik a világítást, az elektromos hálózatot, cserélik az elaggott burkolatokat, festenek és mázolnak: – Ha ez a felújítás is véget ér, kijelenthető lesz, hogy kívül és belül, a tetőtől a pincéig megújult a községháza több mint százéves épülete – emelte ki Szívós László polgármester. A 21. századhoz méltó, modern körülmények közé térhetnek be az ügyfelek és dolgozhatnak a hivatal munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!