csúszás

2021.06.10. 06:55

Végre virágba borult a medgyesi dinnye

Virágba borult a görögdinnye Medgyesegyháza határában. Ottjártunkkor éppen a sorköztakaró fóliákat húzták fel a földeken, így védve a fejlődő növényeket a gyomok támadásától. Göcző Mátyás termesztő elmondta, ha az időjárás kedvezően alakul, július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra.

Nagy Szilvia

20210603 Medgyesegyháza Folynak a munkák a dinnyeföldeken Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Aki növénytermesztéssel foglalkozik, annak évről évre nagyon sok körülményre kell odafigyelnie – emelte ki Göcző Mátyás medgyesegyházi gazda, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. Hozzátette, az időjárás már közel sem olyan, mint tíz-tizenöt, vagy akár három-öt évvel ezelőtt. Korábban az oltott görögdinnyéket már április első napjaitól ki tudták ültetni, és a mediterrán növény megfelelően fejlődött, növekedett. Erre már tavaly és idén sem volt lehetőség, ugyanis az optimálisnak nevezhető időjárás csak április közepére állt be. A dél-békési gazdák zöme ekkor kezdte el ültetni a dinnyét.

– Március elején vetettük el a magokat, a hónap közepén beoltottuk a növényeket, áprilisban pedig letettük a palántákat a földbe – részletezte Göcző Mátyás. Ám sajnos szembesülniük kellett a 6–8 fokos májusi reggelekkel, ami a növények növekedéséhez nem volt elegendő. Emiatt érzékelhető csúszás:

nem lesz olyan korán a piacokon a hazai dinnye, mint ahogy azt a vásárlók megszokhatták.

A jelenlegi kilátások szerint azok, akik nagy fólia alatt, vagy növényházban termelnek, június 20-ától tudnak magyar dinnyét kínálni, de ez elenyésző mennyiséget jelent. Ha nem jön extrém esőzés és hideg, akkor a szabad földön, fóliaalagutas termesztésben nevelt dinnyét legkorábban július első hetében vásárolhatják meg az emberek. A termesztő aláhúzta, a medgyesi dinnye Európa-szerte idén is bárhová eljuthat.

Vízáteresztő sorköztakaró fóliákat terítenek le, így akadályozva a gyomok feltörését /Fotó: Bencsik Ádám/

– Voltak olyan időszakok, amikor Angliában, Skandináviában, sőt a Baltikumban is megkóstolhatták a termést. Jelenleg a legnagyobb importőr Lengyelország, Németország, Csehország és Szlovákia – emelte ki, leszögezve, hogy az exportpiacon egy ideje komoly küzdelem zajlik. Az olasz görögdinnye ugyanis viszonylag jó minőségben és nyomott áron kapható. Ennek oka, hogy ott még régebbi hagyománya van a termesztésnek és jelentősebb méretűek a termőterületek is.

Az olaszok rengeteg déligyümölcsöt értékesítenek, ennek hátán sok más árut – köztük dinnyét is – eladnak.

Göcző Mátyás, aki több mint harminc éve dinnyézik, elmondta, a terület nagyságától függ, alkalmaznak-e a termesztők idénymunkásokat. A kisebb földek tulajdonosai megosztják a feladatokat családon belül, akik viszont a teljes bevételüket a növénytermesztésből várják, nagyobb szezonális munkáknál igénybe veszik a – zömmel külföldi – munkaerőt.

– Medgyesegyháza környékén 1600–1800 hektár a görögdinnyéé, a termesztés szinte egész évben ad feladatot. A munkafolyamatok részesei láthatják, ahogy a növény hétről hétre fejlődik, jól érzi magát – összegezte Göcző Mátyás, aláhúzva, a legnagyobb örömöt az jelenti, ha a gazdálkodó jó minőségű árut kínálhat és a fogyasztó is elégedett.

Bíznak a kedvező időjárásban

A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke elmondta, a termesztők sosem vehetik alapul egy év eredményét. Mindig 5–6 év átlagával kell számolniuk. A medgyesegyháziak emlékei szerint a legnehezebb esztendő az 1994-es volt. Akkor a termés egészét elverte a jég. Ilyen mértékű kár azóta sem sújtotta a gazdálkodókat. A jelenlegi prognózis már jócskán tíz Celsius-fok feletti hajnalokkal és kellő mértékű nappali felmelegedéssel kecsegtet. Ennek ellenére az időjárás viszontagságaival folyamatosan számolni kell. A medgyesi dinnye már virágzik, a sorokba korábban bedolgozták az alapműtrágyát, most már a tápanyag-utánpótlás a fontos. Göcző Mátyás kiemelte, a dinnye öntözéskor, azaz hetente kap különböző összetételű öntözőműtrágyát, a jövő héten már látszódhat a termés is az indák között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!