békés megye

2021.03.04. 06:55

Már hadban állnak a fák kártevőivel

Megérkezett a tavasz, sokasodnak a munkák a kertben. Az időjárás azért még csalóka, mert a napokban még várhatók éjszakai, hajnali mínuszok. Ugyanakkor nem akkora fagyok, melyek akadályoznák napközben a gyepünk újjáélesztését, gondozását, a fűtelepítés talaj-előkésztését, a zöldségmagvak vetését és a gyümölcsfák metszését. Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke és Kasnyik Pál kondorosi agrármérnök adott tanácsokat.

Nyemcsok László

20210303 Békéscsaba Hankó János kertész permetezése közbe Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A tél, még ha többnyire enyhe is volt, nem kedvezett a fűféléknek. Nem kaptak elég fényt, és a sok csapadék miatt terjedni kezdtek a gyomnövények, a mohák és a gombák.

– Ezért is fontos, hogy tisztítsuk meg a lomb- és egyéb téli maradványoktól, a gyomoktól a gyepünket, és elvégezzük a gyepszellőztetést – emelte ki az elnök. – Gereblyézéssel is eltávolíthatjuk az elhalt növényi részeket. Ezek télen egy filcréteget alkotnak, mely megakadályozza a füvet abban, hogy tápanyagot és nedvességet vegyen fel. Vannak kimondottan gyepszellőztető gereblyék és gépek. Ezek előnye, hogy használatukkal rést nyithatunk a talajban, segítve ezzel a gyep fejlődését. Ha besárgult a fű, tápanyag-utánpótlás szükséges. Csak akkor érdemes a műtrágyát kiszórni, ha megfelelően tudunk öntözni. Füvesítésnél a gyomirtás és a vetés között minimum 10-14 napnak kell eltelnie.

Hankó János kitért arra, négyzetméterenként öt–hat deka fűmag kerüljön a földbe, majd három–négy deka úgynevezett indítótrágya. Nem érdemes kapkodni, meg kell várni a jó időt. Március végét, április elejét tartják ideálisnak a fű telepítésére. Fontos a kelesztő öntözés. Először akkor kell majd nyírni, amikor az új fű megdől, ez nyolc–tíz centis magasságnál történik.

A fagytűrő zöldségmagvak és a kerti szerszámok, eszközök iránt is nagy a kereslet – sokan vásárolnak most gereblyét, metszőollót. Képünkön Kasnyik Pál kondorosi üzletükben /Fotó: Bencsik Ádám/

 

Eljött a díszkertben a levendula, a pampafű és a rózsák visszavágásának ideje, hasonlóan a gyümölcsfák metszéséhez­.

– Szedjük le a fán maradt gyümölcsmúmiákat, a nagy sebeket kezeljük le. Elvégezhetjük a lemosó permetezést – hangsúlyozta a kertész. – Bőségesen, csurranásig permetezzünk. Már kaphatók olyan kombinált szerek, melyekben megtalálható a kén, a réz, az olaj is. A lemosó permetezéssel védhetjük a fáinkat a gombáktól, gyéríthetjük a kártevőket. Ne szélben, hidegben végezzük ezt a munkát!

Ahhoz, hogy eredményesek legyünk, napos idő, megfelelő hőmérséklet kell, mert csak így szárad a fára permetszer. Ha még nem ültettünk csemetéket, akkor megtehetjük­, de figyeljünk arra, hogy alaposan iszapoljuk be az oltványokat. Kezdhetjük metszeni a szőlőt is.

A konyhakertben elvégezhetjük a spenót, a sárgarépa, a petrezselyem, a retek, a saláta, a zöldborsó vetését. Ilyenkor még elég nedvesek a talajok ahhoz, hogy megfelelően kicsírázzanak a növények. Ezek a magok jól tűrik az átmeneti, talaj menti fagyokat.

Ügyeljünk arra, hogy a nagy szemű magokat mélyebbre, 5-6 cm-re vessük, az apróbbakat elég 2-3 cm-re. Az öntözést az időjáráshoz alkalmazkodva végezzük.

Kasnyik Pál, a kondorosi Kert és Hobbi Centrum családi vállalkozás részéről elmondta, érezhető a vetőmagok, a szerszámok, a permetszerek forgalmánál is, hogy beindultak a tavaszi kerti munkák. A vetőmagoknál fontos a fajtaválasztás, például az eltérő csírázóképesség, a tenyészidő miatt. A permetszereknél a leghatásosabb, amelyik rovarölő szert is tartalmaz.

Kelendő eszköz a metszőolló

Hankó János kiemelte, a palántázáshoz még korán van, a talaj hőmérséklete erre április elején, közepén ideális, a karalábéval érdemes kezdeni. Akiknek kisebb fóliasátrai vannak, azok figyeljenek a szellőztetésre, mert a kinti 16–18 fok esetén a fóliában akár páradús levegő és 25 is fok lehet.

Kasnyik Pál szólt arról, a komplex műtrágyákat keresik a legtöbben a tápanyag-utánpótláshoz, ezekben a nitrogén, a foszfor, a kálium mellett különböző nyomelemek is vannak. A fűmagok iránt is növekszik az érdeklődés, sokan az árnyéktűrő képességet, a fejlődés gyorsaságát, a zöld szín nekik tetsző árnyalatát is fontosnak tartják. A kerti eszközök közül a gereblyék és a metszőollók fogynak most leginkább, ez a téli maradványok összeszedését és a metszések időszerűségét mutatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!