lélektani határ

2021.03.17. 06:57

Kilőtt a benzinár Békés megyében is

Tavaly visszaesett az üzemanyag iránti kereslet, annak átlagára nagyságrendileg 350 forint körül alakult. Most ennél jóval magasabb, ha így haladunk, eljuthatunk a 450 forintos lélektani árhoz.

Busi Ottó

20210316 Békéscsaba Benzinkút, benzin áremelés, illusztráció Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A 95-ös E10-es benzin literje tavaly március 15-én 329 forintba került, idén ugyanekkor az már 432 forint, miközben a 98-as E5-ös benzin literje 451 forint. Mindez pedig már történelmi szinteket súrol: a Holtankoljak.hu visszatekintése szerint a benzin 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került, a gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint volt.

Idén több mint 50 forintot drágult a benzin, és az emelkedésnek látszólag nincs vége /Fotók: Imre György/

Szabó Ferenc, a Békéscsaba és Gyula között elhelyezkedő Power Petrol állomás vezetője elmondta, bár a visszajelzések alapján érzékenyen érinti a kúthasználókat a magasabb ár, a forgalom náluk mindennek ellenére nem csökkent. Az állomáson egyébként inkább a gázolaj fogy, köszönhetően annak is, hogy a mezőgazdasági erőgépek dízel üzemanyagot használnak. Az egyik ott tankoló autós úgy fogalmazott, ha menni kell, hát menni kell, az üzemanyagon nem tud spórolni.

A Holtankoljak.hu adatbázisa szerint egyébként csak idén több mint 50 forintot drágult a benzin, és az emelkedésnek látszólag nincs vége. A Világgazdaság nemrégiben arról írt, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségeseik bejelentették: nem tervezik megnövelni az olajtermelési kvótákat, annak ellenére, hogy a kereslet már a járvány előtti szintre tért vissza. Az olajországok szerint ugyanis ez csak ideiglenes állapot. Mindez pedig azzal járhat, hogy további drágulás várható az üzemanyagok árában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!