megyei betakarítási koordinációs bizottság

2020.10.20. 07:48

A vetéseken foltokban megjelent a belvíz

A koronavírus-járvány miatt telefonon keresztül tartotta meg aktuális ülését hétfőn délután a megyei betakarítási koordinációs bizottság.

Nyemcsok László

Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője kiemelte, elkezdődött a 2020. évi egységes kérelemhez kapcsolódó előlegfizetés a területalapú és a zöldítési támogatásnál. Eddig Békésben több mint 4,8 milliárd forintot fizettek ki az említett jogcímeken.

Tóth János főosztályvezető tájékoztatást adott arról, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén október 6-ától jövő év február 2-áig engedélyezte a Pocok Tox rágcsálóirtó szer szükséghelyzeti felhasználását a mezei pocok ellen. A szer kizárólag növényorvos felügyeletével, maximum 10 kg/hektár mennyiségben használható. A növényorvos által kitöltött adatlapot a területileg illetékes kormányhivatalban kell jóváhagyatni.

Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke hangsúlyozta, a napraforgó betakarítása befejeződött 2,7 tonna/hektár terméshozammal. A szójánál 55 százalékon állnak, 3 tonna/hektár, a kukoricánál szintén 55 százaléknál 8 tonna/hektár megyei átlaggal. Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára elmondta, a megyében az elmúlt napokban lehullott 40-95 mm csapadék hátráltatta a betakarítást. Kozsuch Kornél hozzátette, hogy Észak-Békésben a rosszabb vízgazdálkodású talajokon, az elvetett vetéseken már foltokban megjelent a belvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!