geotermikus rendszer

2020.09.07. 10:18

Fúrótornyot építenek Mezőberényben

Hosszabb idő után jelentkezett a mezőberényi geotermikus fűtési rendszert vizsgáló kutatási és innovációs keretrendszer magyarországi képviselője – tudtuk meg Siklósi István polgármestertől.

P. G.

A szakember arról tájékoztatta, hogy a tervek szerint ebben a hónapban megkezdődnek a tereprendezési munkálatok, amely után egy fúrótornyot és hozzá tartozó eszközöket fognak a visszasajtoló kút köré telepíteni. A mérések és a tesztek alapján a kutatók egy új koncepciót dolgoznak majd ki a fenntartható, szén-dioxid-kibocsátásmentes hőtermelésre a város számára.

Illusztráció: shutterstock.com

A polgármester hangsúlyozta, mielőtt a rendszer működőképességéről szűrnének le következtetéseket, fontos kiemelni, hogy a programban dolgozó szakemberek nem tudnak garanciát vállalni a gazdaságos működtetésre.

A geotermikus rendszert 2011 és 2012 között építették ki a városban: egy termelő és egy visszasajtoló kút, valamint az üzemeléshez szükséges felszíni technológia mellett a városban több hőközpontot is kialakítottak. A visszasajtolás azonban nem volt sikeres, és több különböző megközelítéssel sem sikerült a lehűlt vizet fenntartható módon a felszín alatti rétegekbe visszajuttatni. Most egy főként német és holland kutatókból álló csapat keres megoldást a geotermikus rendszer teljesítményének javítására a Detress nevű projektben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!