KörösKosár

2020.08.19. 13:44

Közel hozzák a vásárlókhoz a helyi termelőket Békéscsabán

Házhoz szállítással és vásárok szervezésével segíti a helyi termelőket a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által életre hívott KörösKosár bevásárlóközösség. A kezdeményezés tagjai – alkalmazkodva a kialakult igényekhez – a vásárok mellett online is elérhetővé teszik a megyei termékeket.

Vágvölgyi Nóra

A hipermarketek elképesztő választékot kínálnak a vásárlóiknak, míg korábban csak idényjelleggel lehetett hozzájutni bizonyos élelmiszerekhez, addig ezekben az üzletekben az év bármely szakaszában bármit megvásárolhatunk. Azonban Garay Éva közösségfejlesztő mentor szerint, hiába ez a végeláthatatlan kínálat, az utóbbi időszakban egyre többen érdeklődnek a helyi termékek iránt. Az emberek figyelmének középpontjába kerültek a közelben termő, szelíd módszerekkel, hagyományos úton előállított nyersanyagokból készített ételek

– Az új trendek megjelenésével alakul a gondolkodás is. Megjelentek a tudatos fogyasztók, a tudatos vásárlók. Cselekvésükben és döntésükben hangsúlyossá vált az egészségtudatosság, az igény a biztonságos élelmiszerekre, a tartósítószer-mentes, hagyományos, régi, nagyanyáink szerinti ízekre. Felértékelődik a helyi, a szezonális termékek, a hagyományos készítési módok szerepe. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület is elkötelezett a fent említett szemléletmód – és gondolkodás elindításban, követésében – osztotta meg a szakember.

Almásiné Andó Éva, a Kígyósi Méz tulajdonosa is örömmel csatlakozott a bevásárló közösséghez /Fotó: Garay Éva/

Éppen ezért már tavaly novemberben elhatározták a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tagjaival, hogy létrehoznak Békéscsabán egy bevásárlóközösséget, melyet KörösKosár névre kereszteltek el: – A bevásárlóközösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja, szaknyelven a rövid élelmiszer-ellátási lánc (REL) egyik formája. A kezdeményezéssel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen vásároljanak egészséges élelmiszereket általuk ismert helyi termelőktől, illetve a vásárlással segítsük a helyben gazdálkodókat is – osztotta meg az egyik ötletgazda.

Hozzátette, a kezdeményezés közösségi alapra épül. Vagyis a közösség vállalja, hogy csak olyan termelőket fogad soraiba, akik valódi, minőségi munkával hozzák létre a termékeiket. Nem terhelik az árakat kereskedelmi árrésekkel, ezáltal nem sérül az elvégzett munka megfizethetősége. Szintén lényegi eleme a szemléletformáló programokon való jelenlét és részvétel, a különböző termelői kóstolók szervezése és a nyitott gazdálkodás biztosítása. – A fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatba kerülnek egymással, a személyes ismeretség révén bizalmi kapcsolat jön létre. Emellett minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is, melyek megosztása erősíti a közösségi élményt is – emelte ki hírportálunknak Garay Éva. Így a békéscsabai civil kezdeményezés egyszerre támogatja a helyi termelőket, védi a környezetet és ötvözi az egészséges életmódot a tudatos vásárlás gyakorlatával.

Bemutatkoznak a termelők

A Körös kosár által rendszeresen szervezett Ligeti Vásár a helyi kis-és őstermelők számára teremt lehetőséget arra, hogy az általuk megtermelt árukat lehetőleg a gazdaságukhoz minél közelebb tudják értékesíteni, és egyben módot ad a vásárlóknak arra, hogy biztonságos élelmiszerhez jussanak és hosszú távú személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki a helyi termelőkkel, akiket azután rendszeresen felkereshetnek. A vásárt minden hónap második szombatján szervezi meg a KörösKosár lelkes csapata a békéscsabai Széchenyi Ligetben található Körösök Völgye Látogatóközpontban. Alkalmanként 15-25 helyi termelő árusít különféle termékeket, köztük zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket, aszalványokat, mézet, növényi olajokat, lekvárokat és persze kolbászokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!