Békés megye

2020.04.16. 11:21

Több esőt vártak, de minden csepp számít

A növénytermesztők vetnek, hogy ősszel arathassanak. A megye egyre nagyobb területén kerül kukorica- és napraforgó-vetőmag a talajba. A koronavírus nem befolyásolta a gazdák vetési szándékát, legnagyobb gondjuk jelenleg a csapadékhiány. Közben az Agrárminisztérium, az agrárkamara és a Nébih is lépett, hogy bővüljenek a nehéz helyzetbe került termelők értékesítési lehetőségei.

Nyemcsok László

20200415 Csabaszabadi határában vetik a kukoricát Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke továbbra is arra kéri az önkormányzatokat, hogy ne zárják be a piacokat, vagy ahol már megtették, nyissák újra.

– A piacoknak még nagyobb a szerepük a helyi termékek értékesítésében, mint eddig bármikor – hangsúlyozta az elnök.– A kamara ezért kéri, hogy ne korlátozzák többek közt a dísznövények, palánták, a helyi élelmiszerek, az őstermelői áruk forgalmazását. Segítsék ezzel is településük, térségük termelőit, élelmiszer-előállítóit. A piacok az áruházaknál is biztonságosabbak a szabályok betartásával.

A megye egyre nagyobb területén kerül kukorica- és napraforgó-vetőmag a talajba /Fotók: Imre György/

– Hirdetési felülettel szeretné segíteni a helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – jelentette be Zsigó Róbert államtitkár. A felület elindításának első lépéseként a termelők regisztrációját várják, ami egy egyszerű űrlap kitöltésével megtehető a https://portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso oldalán. Nevük és elérhetőségeik mellett az általuk kínált főbb terméktípusokat, valamelyik szakmai azonosítójukat kell megadniuk, továbbá, hogy vállalnak-e kiszállítást. A vásárlók, azaz a lakosok és szolgáltatók (kereskedők, vendéglátók, étkeztetők) a későbbiekben ugyanezen az oldalon tájékozódhatnak arról, hogy kik és mit kínálnak eladásra a környékükön. A kereshető adatbázis mellett az adatok térképen is megjelennek, még könnyebbé téve a böngészést.

A koronavírus-járvány miatt a helyi termelők többsége nehéz helyzetbe került: egyre több piac zárja be hazánkban kapuit. Más értékesítési felület hiányában pedig a termelők nehezen találnak vevőt terményeik, termékeik számára. Az Agrárminisztérium keresi a lehetőségeket e nehézségek megoldására. Az elmúlt hetekben szorgalmazták a piacok megfelelő óvintézkedések mellett történő újranyitását (ez Békésben több helyen meg is történt), de a vendéglátók és közétkeztetők figyelmét is felhívták a helyi termékek előnyeire.

Dr. Kulcsár László kiemelte, a helyi termék választása mindenki számára előnyös. A vásárlók közvetlen környezetükben, így fenntarthatóbb módon juthatnak kiváló minőségű, magyar alapanyagokhoz, élelmiszerekhez. Vásárlásukkal pedig támogatják a nehéz helyzetbe került helyi termelőket, akik így tovább folytathatják értékes munkájukat.

A termelők pedig dolgoznak, bár lehetne jobb idő rájuk. Bozsár Tamás, a Csabai Raktárszövetkezet telepvezetője lapunknak elmondta, átlagosan 100-150 milliméter csapadék hiányzik a talajokból. Vagyis sok helyen majdnem porba vetik a kukoricát és a napraforgót.

Jelentős a helyben elérhető falugazdászok szerepe

Kozsuch Kornél, a megyei agrárkoordinációs bizottság elnöke elmondta, továbbra is teszik a dolgukat a termelésnél és a jogszabályoknak megfelelésnél. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a koronavírus kapcsán felmerült problémákra tagjaik a leggyorsabb választ helyi szinten, főként a falugazdászoktól kapják meg a következő napokban is. Ide tartozik a területalapú támogatás igénylése is.

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke hozzátette­, folyamatosan felmérik az emberierőforrás-, alapanyag-, valamint az erő- és munkagépigényeket, -kapacitásokat. Mindezekről tájékoztatják a gazdálkodókat. A kamara közvetít abban is, ha esetleg valahol munkaerőigény vagy -többlet keletkezik, amire sürgősen megoldást kell találni.

– Napi szinten nyomon követjük a piaci folyamatokat, felmérjük az esetleges beszerzési és értékesítési problémákat – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – Lehetőségeket, tájékoztatást nyújtunk ezekkel kapcsolatban az érintetteknek a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!