Békés megye

2020.02.20. 13:05

Tart a tél, de a gondos kertész már készülődik

A szokásokhoz hűen Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke szolgált néhány hasznos tanáccsal és ötlettel a kertészkedőknek.

Ny. L.

Forrás: Shutterstock illusztráció

– A legfontosabb, hogy tökéletesen előkészített szerszámokkal kezdjünk a munkákhoz, nézzük át a készletet, a hiányzó eszközöket pedig pótoljuk – hangsúlyozta Hankó János. – Most van még idő átnézni, kijavítani és megélezni a szerszámokat, aztán pedig, ahogy az időjárás engedi, elkezdhetjük a gyümölcsfák metszését.

Az elnök ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy csak abban az esetben kezdjük el a metszést, ha napközben nincs a hőmérséklet mínuszban. Azért fontos ezt betartani, mert nem pattannak meg, törnek az ágak, gallyak, és a kéreg sem sérül. Az őszibarack kivételével – ezt ajánlatos a rügyfakadás után metszeni – végezhetjük a fák megújítását, felfrissítését a szakmai kívánalmaknak megfelelően.

Az almát bátran, jó erősen metszhetjük, de ott, ahol igen erős a fajtáknál a felfelé törekvés, ott se sajnáljuk az erőteljes visszavágást. Fontos odafigyelni a fokozatosságra, ami annyit jelent, hogy az idősebb, elhanyagolt fákat ne akarjuk egy év alatt rendbe hozni. Ahhoz ugyanis több év szükséges. Elengedhetetlen, hogy a fiatal csemetékkel is törődjünk, mert a koronakialakítás szempontjából az első öt év a legfontosabb.

– Nagyon lényeges a metszés több szempontból is – ecsetelte a szakember. – A növények élettani hatása miatt azért, mert egy szellős, kinyitott korona hatékonyabban neveli ki a termést a megfelelő fényviszonyok által, illetve a növényvédelem is eredményesebb. Darabosabb, „piacosabb” lesz a hozam, hiszen az egységnyi energia a felesleges hajtások, ágak, gallyak helyett a termésben hasznosul. A szőlővel ráérünk, ahogy a rózsák, illetve a bogyósok metszésével is. Aki ősszel nem ásta fel vagy forgatta meg a konyhakertje talaját, az most még megteheti. Dolgozzuk be a szerves és a műtrágyát. A vetéssel nincs miért sietni, de aki akarja, már a hagymákkal kezdhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!