Békés megye

2019.10.12. 11:25

Generációváltás zajlik az agráriumban

A békéscsabai pályaválasztási vásár kísérőrendezvényeként fiatalgazda-fórumot rendeztek a minap Szükség van rád – légy te is sikeres agrárszakember Békés megyében! címmel a megyei kormányhivatalban. A program elsődleges célja az volt, hogy megszólítsák azokat a fiatal gazdálkodókat, akik ezen a területen dolgoznak, vagy a későbbiekben szeretnének ezzel foglalkozni.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: LP6DMK2

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a gazdafórumon elmondta, az agrárágazat az egyetlen, amely a semmiből tud értéket teremteni.

– A gazdálkodó a saját munkáján keresztül élelmiszert állít elő, embereket táplál. Ezért is kötött Takács Árpád megyei kormánymegbízott az érintett szakmai szervezetekkel, a Békés megyei agrár- és vadászkamarával, valamint a felsőoktatási intézményekkel együttműködési megállapodást – hangsúlyozta dr. Rákóczi Attila.

Papp Gergely az agrárpolitika jövőjéről is beszélt a hallgatóságnak a megyei kományhivatali fiatalgazda-fórumon /Fotó: Lehoczky Péter/

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy komoly generációváltás történik az agrárszektorban.

– Érzékeny ágazatról beszélünk abban a tekintetben, hogy nehéz elképzelni, ha például az állattenyésztést abbahagyja a szülő, nagyszülő, akkor egy vállalkozó azt a semmiből újra felépíti – ecsetelte. – Mégis vannak olyan emberek ezen a pályán, akik minden szépségével és nehézségével együtt elvégzik ezt az értékteremtő munkát.

A rendezvényen elhangzott, az Európai Unió számos forrást biztosított az utóbbi időben azzal a céllal, hogy a fiatal gazdák induló vállalkozását támogassa.

– Az agrárium teljes vertikumát érintő pályázatok állnak a gazdák rendelkezésére. Azt a célt szolgálják, hogy a termelő életben tudja tartani a gazdaságát, vagy ha még nem indult el, akkor megtehesse ezt a pályázatoknak köszönhetően – fogalmazott a főigazgató. – Országos és megyei szinten is szép számban jelentkeztek a meghirdetett programokra. Az általuk elvégzett munka sikere is azt mutatja, hogy ezeknek a támogatásoknak van létjogosultságuk.

Az érdeklődőknek a program részeként Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató-helyettese az agrárpolitika jövőjéről tartott előadást. Mint mondta, az Európai Unió hétéves tervezési periódusokban dolgozik, a mostani pedig 2020-ig tart.

– Azt már látni lehet, hogy a hazánkba jutó pénz 2020 után csökken majd, viszont így lehetőséget kapnak a tagországok arra, hogy ezt a saját nemzeti költségvetésükből kiegészítsék – tájékoztatott Papp Gergely. – Ha ügyesen érvelünk, lobbizunk a kormánynál, akkor elérhetjük, hogy bár kevesebb pénz jön Brüsszelből, de többet tesznek mellé a magyar költségvetésből.

Kitért arra, hogy az ehhez kapcsolódó adminisztratív kötelezettségek, jelentések száma előreláthatóan tovább nő majd. A falugazdászok azonban mindenben segítenek a gazdálkodóknak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jelenleg a támogatási kérelmek több mint 70 százalékát a falugazdászok adják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!