Békés megye

2019.08.12. 17:25

Elmaradt a várttól a búza mennyisége

A nyári betakarítású növények mindegyike lekerült a földről, de a legnagyobb területen termelt kultúrák közül a gazdák sem a búza, sem a repce hozamával nem elégedettek.

Nyemcsok László

20190722 Dunaújváros Aratás a város határában Fotó: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Forrás: Zsedrovits Enikő /MW illusztráció/

Fotó: Zsedrovits Enikő

Kozsuch Kornél, a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke elmondta, az őszi búzát több mint 101 ezer hektáron vágták le, a megyei átlaghozam 4,4 tonna hektáronként. – A betakarítás a csapadékos időjárás miatt csúszott, de nem ez volt a fő probléma – hangsúlyozta Kozsuch Kornél.

– A sok eső miatt a minőség nem a legjobb, kevesebb a kenyérgabona a szokásosnál. A tavaszi aszály a növény bokrosodását akadályozta, ez pedig a mennyiséget befolyásolta negatívan. Átlagosan 5,5 tonna/hektár búzából az átlaghozam Békésben, ez most több mint egy tonnával kevesebb lett. Általában a megye északi területén gyengébbek a búzák, de most az ottani talajok jobban kedveztek a gabonának. Azt a csapadékot, amire szüksége volt a növénynek, megőrizte a föld, belvíz ugyanakkor nem alakult ki.

Kozsuch Kornél kiemelte, az őszi aszály miatt az elvetett repce csaknem felét kitárcsázták, végül 13 242 hektáron aratták le. A tavaszi szárazság következtében ugyanakkor a megmaradt repcék is gyengébbek lettek a vártnál. Így az átlagtermés a megyében 2,3 tonna hektáronként a 2,8–3 tonna helyett. A napraforgónak és a kukoricának viszont időben jött az eső, és a kultúrák jelenlegi állapota jó termést ígér. Ugyanakkor a viharok miatt dőléskárok több táblában is keletkeztek.

A megyei aratási koordinációs bizottság elnöke kitért arra, az őszi árpánál 20 891 hektárról került a magtárakba a termény, az átlaghozam 4,5 tonna/hektár, ami a 3,5–4 tonnás időközi becslést meghaladta. Tritikálét 4300 hektárról takarítottak be a termelők, 4 tonna/hektár átlaghozammal. A termény – mellyel általában a búzát váltják ki a takarmányoknál – beltartalmi értéke jónak mondható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!