mezőgazdaság

2019.04.25. 14:03

A támogatásokról egyeztetnek az unióval

Ötvenszázalékos gazdasági növekedést értek el a magyar gazdálkodók azt elmúlt nyolc évben. Ennek eredményeképpen a nyolcból hat évben a mezőgazdaság adta a GDP jelentős részét – hangzott el a hazai agrárium aktuális kérdéseivel foglalkozó szerdai mezőgazdasági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón a füzesgyarmati közösségi központban.

Nagy-Laczkó Viktória

A rendezvényen jelen volt többek között dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Bere Károly polgármester, valamint Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, a mezőgazdasági bizottság elnöke.

Bere Károly, dr. Kovács József, Font Sándor és dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke /Fotó: Lehoczky Péter/

Font Sándor a fórumot megelőzően elmondta, az 50 százalékos növekedés annak köszönhető, hogy a kormány 2010-ben szerződést kötött a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ), majd az újjáalakult agrárkamarával. A közös stratégiai program keretén belül pedig elindítottak egy együttműködést a magyar gazdákkal.

A politikus szerint jelenleg is egy dinamikus, felfelé növekvő pályán áll a magyar mezőgazdaság. Majd figyelmeztette a gazdákat, két hete zajlik a földalapú és az agrár-környezetgazdálkodási pályázat igénylési lehetősége, ezért mindenkit arra sarkall, minél hamarabb éljenek ezekkel a lehetőségekkel.

A következő, 2021-től számítandó 7 éves uniós költségvetés kapcsán azt mondta, az unió 15-20 százalékos csökkentést javasol az agrárium szereplőinek ezen támogatási nagyságrendekből. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a gazdakörök elindítottak egy petíciót és most éles tárgyalások folynak az uniós költségvetés átszabásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!