dinnyetermesztés

2018.05.11. 11:20

Össze kell fogniuk a dinnyéseknek

Magyarországon jelenleg körülbelül 2000 termelő foglalkozik „dinnyézéssel”. Az ágazat helyzetének stabilizálása és a problémák és lehetőségek megismerése érdekében az újjászerveződött Magyar Dinnyetermelők Egyesülete felmérést készített a termesztők körében. Ők pedig védjeggyel jelölhetik meg dinnyéiket.

A mintegy 2000 magyar gazdálkodó tavaly összesen 5000 hektáron termelt görög- és közel 600 hektáron sárgadinnyét, ez mennyiségben közel 200 000 tonna görög- és közel 17 000 tonna sárgadinnyét jelent. A jelentősebb termelői körzetek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Baranya, Tolna és Heves megye, a jászsági területek, a sárgadinnye terén pedig a Bács-Kiskun megyei régió – adta tájékoztatásul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A piaci változásokat és az ágazati együttműködés szükségességét felismerve kezdődött el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával egy országos összefogás, ami miatt újraszerveződött a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE). A termelők érdekében a vezetőség aktívan reagált az ágazatot érintő árképzési problémákra is, amely még ösztönzőbben hatott a dinnyés ágazat összefogására.

Világossá vált, hogy az egyesület érdekképviseleti szerepét a magyar dinnyések egyesítése teheti hatékonnyá, amelyhez több tagra és erős bázisra van szükség. A szervezet a gazdák körében egy felmérést végzett, melyet három hónap alatt közel 120 termelő töltött ki.

Egyértelmű, hogy széles fajtaválaszték és aprózódott területek jellemzik a hazai termelést. Emellett a termelői körökben a minőségirányítási rendszerek jellemzően ma egyet jelentenek a többletköltséggel és adminisztrációs terhek növelésével. Az írásban tett javaslatok alapján a legjelentősebb ágazati problémáknak a beszűkült exportpiaci lehetőségeket, az időszakos hazai túltermelést, a munkaerőhiányt és a soklépcsős értékesítési folyamatokat, illetve a csökkenő hasznot látják a kérdőív kitöltői. Javaslatként fogalmazták meg az egyesület számára, hogy kiemelt érdekképviselete legyen a termelőknek, és segítse a termelést marketinggel, a piaci lehetőségek felkutatásával – derült ki a felmérésből.

A 2018-as év előrejelzései alapján a termőterületek csökkentek, de a technológia fejlődése miatt a hozam hasonló lesz a tavalyihoz. Az agrárkamara munkatársai optimisták, hiszen bíznak benne, hogy az idén tapasztalható minőségtudatos fejlődés iránya további pozitív eredményeket hoz.

Jelölni kezdik a dinnyéket!

A legtöbb vásárló általában az iránt érdeklődik, hogy hogyan tudja megkülönböztetni a jó dinnyét a silányabb minőségtől, illetve a külföldit a magyartól. Ezt felismerve tavaly indultak el a hazai dinnye jelöléséről szóló megbeszélések. Az MDE, erősítve az országos összefogást, létrehozta a saját „ernyő védjegyét”, ami persze nem más, mint egy, a hazai dinnyéket megkülönböztető matrica, illetve egy kicsit még ennél is több! A „MAGYAR DINNYE” címke amellett, hogy egységes, odafigyel a különbözőségekre is, így a hazai származás feltüntetésén túl termőkörzetet és termelői azonosítót is tartalmaz. Ezek a kiegészítések a későbbiekben nemcsak az innovációt és minőségtudatosságot célozzák meg, de egy új, országos nyomonkövethetőséget is megalapoznak. A cél: a magyar dinnye hazai pozíciójának megerősítése mellett a hazai termelés „tisztulása” is.

A címke az MDE tagjaként igényelhető és használható. Fontos, hogy termelői címkét csak termelő tehet ki és ugyan továbbkerülhet a láncban, de a kereskedő a címkézésre önálló termelés nélkül nem jogosult.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!