Békés megye

2022.11.01. 08:50

Fontos a testi-lelki feltöltődés a pszichológus szerint

A túlterheltség miatt gyorsan legyengülhet a szervezetünk, ezért a testnek és a léleknek egyaránt szüksége van a feltöltődésre. A hosszú hétvége és az előttünk álló rövid hét alkalmas erre.

Pihenésre is szüksége van a szervezetnek, ha az időjárás engedi, menjünk a természetbe, sétáljunk, kapcsolódjunk ki

Forrás: Shutterstock

A nool.hu írása szerint, Kovács Rózsa pszichológus szerint a hosszú hétvégén különösen érdemes a lazításra fókuszálni és megtalálni azt a kikapcsolódási formát, ami a legértékesebb számunkra. Most könnyebben akad pár napunk arra, hogy pihenjünk, kiránduljunk, együtt legyünk a szeretteinkkel, valamint emlékezzünk azokra, akik már nem lehetnek közöttünk. 

Kovács Rózsa portálunknak elmondta: ha úgy gondoljuk, hogy az emberi szervezet hasonlóan működik, mint egy akkumulátor, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a feltöltődés hiánya működésbeli zavarokat okozhat és használhatatlanná teszi a szerkezetet. 

Az „énidőnek” az egyik legfontos dolognak kellene lenni minden ember életében
Forrás: pixabay

– Szervezetünknek szüksége van a folyamatos munka miatt elhasználódott energia újratöltésére, ennek a napi gyakorlatban leginkább használatos módja a nyugodt, kellő mennyiségű alvás. Egyre több kutatás szól arról, hogy már ennek is híján vagyunk, hiszen egy nemzetközi vizsgálat megállapította, hogy a magyarok átlagos napi 8 órás alvásmennyisége 7 és fél órára csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal is készített egy elemzést a témában, miszerint hazánk lakosainak 60 százaléka állandó fáradtságról panaszkodik. 

Hozzátette: ahhoz, hogy egészségesen működjünk és kiegyensúlyozottak legyünk, fontos az önismeret, hogy mi az a tevékenység, ami biztosítja ezt számunkra. 

– Vannak, akik inkább a passzív pihenést részesítik előnyben, ilyen az olvasás, egy kellemes beszélgetés vagy a zenehallgatás. Fontos, hogy a szabadnapjainkon ezek mellett kiránduljunk, sportoljunk és találkozzunk a barátainkkal, családtagjainkkal – mondta el Kovács Rózsa. – A mostani hosszú hétvége nagyon különleges, mivel az elhunyt szeretteinkre is emlékezünk ezekben a napokban. A rokonokkal, barátokkal ilyenkor kiemelt szerepet kap az együttlét, hiszen segíthetik a valahová, illetve a valakihez tartozás érzését, ami támogató energiát ad az elkövetkezendő feladatok sikeres elvégzéséhez.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!