Még nincs döntés

2023.10.31. 18:28

Hiteladósok százezreit érinti: tovább nyújthat védelmet a kamatstop

A kamatstop – amellyel a hamarosan induló nemzeti konzultáció is foglalkozik – eddig bő háromszázmilliárd forintos kiadástól kímélte meg a kedvezményezetteket.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Még jöhet hosszabbítás: egyáltalán nem biztos, hogy az év végével vége szakad a 2022 elejétől élő, a lakossági jelzálogkölcsönök és a kis- és középvállalkozói hitelek nagy részét érintő kamatstopnak. A kormány múlt csütörtökön a Facebook-oldalán jelentette be, hogy novemberben dönt az intézkedés további sorsát illetően. Az intézkedés legutóbbi, májusi meghosszabbításakor ugyanakkor az is elhangzott, hogy – miután a jegybanki irányadó kamat alakulásával együtt mozognak a referenciakamatok is – a kormány a jövőre vonatkozóan azt az elvi döntést hozta, hogy a kamatstopok kivezetésére csak akkor adódik lehetőség, ha a jegybanki irányadó kamat egy számjegyű lesz. 

Mindezek alapján adott az elvi lehetősége annak, hogy novemberben az újabb hosszabbítás mellett dönt a kormány, hiszen az elemzők várakozásai szerint valamikor a jövő év elejére eshet 10 százalék alá a magyar irányadó ráta. 

Az újabb hosszabbítás esélyét szintén növeli, hogy a kamatstop kérdése szerepel majd a hamarosan induló nemzeti konzultációban is – mutatott rá cikkében a Világgazdaság.

 

A kamatstop további sorsáról szóló döntést a lakossági és kkv-hiteladósok igen jelentős része kitüntetett figyelemmel kíséri majd: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) korábbi tájékoztatása szerint a lakossági kamatstop 2023 májusáig már mintegy 350 ezer családot védett meg a magas kamatokkal szemben, az ügyfelek – mintegy  háromszázezer család – kamatstoppal védett hitelállománya meghaladja az 1360 milliárd forintot.

A kamatstop 2022-ben nyolcvanmilliárd forinttal, 2023 első felében pedig további hatvanmilliárd forinttal segítette a családokat, azaz összesen 140 milliárd forintnyi kamatfelárat vett le a háztartások válláról.

A Világgazdaság teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában