Turizmus

2023.08.10. 13:24

Guller Zoltán: a Balaton köszöni jól van

Országos szinten a vendégszám 4 százalékkal nőtt tavalyhoz képest idén júliusban, 2019-hez képest pedig 13 százalékkal javított az ágazat – nyilatkozta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke az Indexnek, írja az MTI. Hozzátette, hogy a belföldi vendégszám ugyan négy százalékkal csökkent 2022-höz képest, de a külföldi 19 százalékkal megugrott.

MW

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A portálra csütörtökön reggel felkerült írásban az elnök megjegyezte, hogy

az egynapos turisták száma jelentősen megnőtt a Balatonon az anonim módon mért mobilcellaadatok alapján, így összességében többen vannak ott, mint tavaly.

Az év első hét hónapjában nem egész egyszázalékos csökkenés volt látható a vendégszámban, ami azt jelenti, hogy átlagosan naponta 50 emberrel volt kevesebb a balatoni szálláshelyeken, ami egyébként a statisztikákban ki fog simulni a nyári szezon végére – jegyezte meg.

Úgy fogalmazott, hogy a Balaton sikere valamennyiünk ügye, a horvát szállodaszövetség elnökétől nem találtak olyan nyilatkozatot, amely arról szól, hogy válságban van az Adria és nincsenek turisták. Ő valószínűleg tudja, hogy az Adriára nem lennének jó hatással az ilyen nyilatkozatok – tette hozzá.

Rámutatott: az egy világtrend, hogy a nagy szállodákból a kisebb, békésebb szálláshelyek felé fordult az emberek egy része, míg egyes szállodákban visszaesés látható, a magánszálláshelyeknél növekedés tapasztalható.

Az MTÜ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a sok csapadék és az évszaktól elmaradó hőmérséklet nem kedvezett a belföldi forgalomnak, de a számok így is szép eredményeket mutatnak. Az MTÜ adatai alapján az adott hónap átlaghőmérsékletének egy Celsius-fokos csökkenése vagy növekedése a turisztikai foglalások számának egyszázalékos csökkenésével vagy növekedésével jár.

Arra is kitért, hogy

az MTÜ csaknem 6 ezer szállásadót kérdezett meg a Booking.com késedelmes fizetéséről, a válaszadók közül minden második szolgáltatót érint a botrány.

Jelezte, hogy továbbra is várják a válaszokat a szállásadóktól, és péntekig feldolgozzák azokat, ezt követően pedig egyeztetnek a kormányzattal, a fogyasztóvédelemmel, a Gazdasági Versenyhivatallal és a cég képviselőivel is.

Az Index.hu-n megjelent írásban felidézték Flesch Tamásnak, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének szavait, aki korábban úgy nyilatkozott: akinek nincs pénze, az egyáltalán nem nyaral a Balatonnál, akinek meg van, az külföld felé veszi az irányt; harminc-negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban.

Guller Zoltán rendkívül károsnak nevezte ezt és az ehhez hasonló nyilatkozatokat, amelyek szerinte ártanak az MSZÉSZ által is képviselt szálláshelyeknek és éttermeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában