Bulvár-celeb

2023.02.14. 11:00

Magyar orvosi bravúr: egyedülálló műtéttel kapott új esélyt a fiatal rákos nő

Különleges végtagmegtartó operációt végeztek a Semmelweis Egytemen.

Illusztráció: Shutterstock

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján novemberben az orvosok rosszindulatú csontdaganatban, azaz Ewing-szarkómában szenvedő 31 éves nő medencecsontját távolították el, a helyére pedig kimondottan a számára gyártott, speciális medenceimplantátumot ültettek be – írja a Semmelweis Egyetem híroldalán.

Ez volt az első ilyen jellegű végtagmegtartó medenceműtét itthon. Hollandiában, Németországban és Angliában is csak néhány hasonló operációt végeznek évente, ezért különösen is nagy jelentőségű a beavatkozás. 

Fotós: Barta Bálint / Forrás: Semmelweis Egyetem

"Nagyon bonyolult folyamatról van szó, a műtét pontos megtervezése, a beteg felkészítése, az implantátum legyártása több hónapot vett igénybe. Az operációt röntgen-, CT- és MR-felvétel, szövettani mintavétel, onkoteam, a beteg teljes kivizsgálása, előzetes kemoterápia és sugárkezelés előzte meg"

 – mondta dr. Perlaky Tamás, az Ortopédiai Klinika egyetemi tanársegédje.

"Az operáció célja az volt, hogy az implantátum a megfelelő helyre kerüljön, a beteg pedig képes legyen menni, sétálni, adott esetben kirándulni" – tette hozzá a szakember. A beavatkozás sikeres volt, a beteg néhány hét múlva hazamehetett, majd megkezdődött a rehabilitáció és az utókezelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában