Izgalmas tervek

2017.08.10. 16:37

Teljesen felújíthatják a Hungaroringet

Az üzemeltető cég elnöke szerint több lépésben lenne érdemes megújítani a Hungaroringet, az elképzelések szerint a pálya és a lelátók is átépülnének, de létesülne mélygarázs és az autósportot bemutató látogatóközpont is.

Három szakaszban lenne érdemes felújítani a sportpályát – mondta a Világgazdaságnak a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt. Az első évben, vagyis a 2018-as Forma–1-es futam után a pályacsíkon kívüli területre összpontosítanának: elbontanák, kicserélnék a lelátókat, felújítanák a tévékommentátorok fülkéit. A következő évben a belső területeket fejlesztenék, ami érintené a főépületet, a bokszokat, és egy mélygarázst is kialakítanának. A harmadik szakasz eredményeként pedig a Hungaroring, amely már most is a hazai autó-motorsport fellegvára, egy 365 napon át nyitva tartó látogatóközpontként működhetne.

Épp itt az ideje

A 31 éves létesítmény 1986-os megnyitása óta igencsak megérett a felújításra, az üzemeltető cég két évvel ezelőtti állapotfelmérése szerint ugyanis gyakorlatilag mindent le kellene bontani, ki kellene cserélni a pálya környékén, beleértve a lelátókat, a központi épületet, az infrastruktúrát. Bár azóta érdemi lépés nem történt, lendületet adhat az ügynek az, hogy Szijjártó Péter, a külgazdasági tárca vezetője találkozott a Forma–1 új főnökével, Chase Carey-vel. A beruházás költségeit ma egyébként körülbelül 35 milliárd forintra becsülik.

A tervezés akkor kezdődhet el, ha a projekt megkapja a költségvetési támogatást. Gyulay Zsolt hangsúlyozta: miután megkapták a szóban forgó összeget, már kiírhatják a kivitelezési pályázatot, amelynek a lebonyolítása hat-nyolc hónapig tarthat. Ezek után derülhet ki, hogy pontosan mi mennyibe kerül.

Az NFM közlése szerint a jövő évi büdzsé nem tartalmaz a mogyoródi fejlesztési programmal kapcsolatos tételt. Ez az összeg a tárca szerint csak azután határozható meg, hogy a kormány jóváhagyja a Hungaroring Sport Zrt. terveit. Továbbá a beruházás megkezdésének előfeltétele egy részletes jogi, pénzügyi, zajvédelmi, környezetvédelmi előírásoknak megfelelő megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!