Gazdaság

2012.03.03. 08:03

Valósággá vált az ötvenforintos tojás

Két héttel ezelőtt kezdődött a tojásárőrület, ennek hatására megyénkben is tíz forinttal drágult egy-egy rántottának való.

Ny. L.

Múlt hét egyik hajnalára virradóra ismét 10 forintot emeltek a termelők, kereskedők, igazodva az importáruhoz. E hét csütörtökön újabb két forinttal nőtt a tojás ára, és így 24—26 forintról 40—57 forintra drágult a boltokban az M-es, vagyis az 53—62 grammos. Vannak, akik 54—55 forintot is elkérnek az M-es tojásért, a dobozon az szerepel, hogy mélyalomról származik, vagy az, hogy bio.

— A termelési költségek és nem az élelmiszer beltartalma miatt drágább a mélyalmos tojás a ketrecesnél — magyarázta Selmeczi Béla békéscsabai termelő, aki az uniós rendelkezések miatt a ketrecekből a padlásra, mélyalomra vitte fel a tyúkjait. Kíváncsiságból bevizsgáltatta mindkét tartási módból származó tojásait, semmi különbséget nem találtak a laborban köztük. Csak a mélyalomból származó külseje volt jóval piszkosabb.


— Az EU-s döntés értelmében a régi típusú ketrecekből január 1-jétől nem kerülhet ki áru a frisstojáspiacra, csak ipari célra adhatók el ezek a portékák, de oda is csak idén július 1-jéig — hangsúlyozta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének, és megyénk egyik legnagyobb tojás-előállítójának, a Csabatáj Zrt.-nek elnöke.

Végh László kiemelte, tizenöt EU-s országban nem hajtották végre teljes egészében az új ketrecekre átállást, így Európában is tojáshiány lépett fel. Mivel hazánk eddig is 25—30 százalékos behozatalra szorult, ez még inkább érzékenyen hatott a tojáspiacra és az árakra.

A Csabatáj Zrt. elnöke szerint húsvétig árcsökkenés nem várható, utána a szabadtartásos termelésből is több tojás származik, és mivel a nyár egyébként sem a legerősebb időszak a tojás szempontjából, stagnálást jeleznek elő. 

Selmeczi Béla szerint az 50—60 forintos tojásár már a pénztárcák tűréshatárát súrolja, vagyis ennél jobban nem emelkedhet a portéka ára. A termelőknek sem az az érdekük, hogy minél többe kerüljön a tojás, ugyanis akkor kevesebbet vásárolnak. Hozzátette, a tojás ára a csomagolóanyagok drágulása miatt is nőtt. A békéscsabai termelő szerint az elhibázott döntések felülvizsgálatára lenne szükség, nála például ott áll kihasználatlanul 10 ezer ketreces tojóférőhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!