Gazdaság

2010.04.28. 19:17

Megindult a dél-békési vízicsata

A Békés Megyei Vízművek Zrt. szerdán kényszerűen felfüggesztette a víziközmű rendszer üzemeltetésének átadását Mezőkovácsházán — áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében.

K. E. - P. G.

A társaság azért választotta ezt a lépést, mert Mezőkovácsháza vezetése kijelentette, nem fizeti meg és vitatja 20 millió forintos tartozását. Érdekeinek érvényesítéséért a vízművek szerdán bírósághoz fordult.

A cég 2005. január 1-je óta üzemelteti a rendszert Mezőkovácsházán és Végegyházán, ami ekkor rendkívül rossz állapotban volt, így azt felújították. Szerintük a szerződések alapján Mezőkovácsházának és Végegyházának mintegy 27 millió forintot kell megfizetnie a társaság számára. Bonyolítja a helyzetet, hogy Végegyházára december 31-ig üzemeltetési kötelezettsége van a cégnek, de a két település csak együtt válhat le.

Bakos István, Mezőkovácsháza polgármestere elmondta, lapunktól értesült a vízmű döntéséről. — Nem igaz, hogy nem akarunk fizetni, mi az összeg nagyságát vitatjuk. Szerintünk a vízmű túlszámlázott. Például a vízóracseréket is velünk akarják megfizettetni, ami a zrt.-nek pörgette a hasznot.

A polgármester hangsúlyozta, a törvénynek megfelelően időben felmondták a szerződést. A zrt. írásban erősítette meg, hogy Végegyházával együtt „kiengedik” őket.

— A vízművel kötött megállapodás után hoztuk létre a kft.-nket, dolgozókat vettünk fel. A bérük ketyeg. A problémák az elszámolásnál kezdődtek. Jogállamban ez nem lehet akadálya az átadásnak. A vízmű durván megsérti a jogszabályokat, ha nem engedi, hogy május 1-jétől mi üzemeltessük a vízműrendszerünket. Bennünket nem lehet kizárni a saját tulajdonunkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!