Gazdaság

2009.12.03. 18:42

Szakmai tudás mellé vállalkozói ismereteket!

Tovább működik a Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum — jelentette be csütörtökön Békéscsabán dr. Nagy Ágnes.

P. G.

 A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta: a kezdeményezést még 2006-ban hívták életre azért, hogy foglalkoztatási problémák kezelésére összefogást generáljanak a munkaerőpiac szereplői, a munkaadók, a munkavállalók, az önkormányzatok, a képző intézmények, a civil és érdekképviseleti szervek között.

Akkor az együttműködéshez nyolc alapító és 126 partner csatlakozott, mára viszont több mint 170-en döntöttek úgy, hogy bekapcsolódnak a közös munkába.

A Dél-alföldi Munkaügyi Központ 2007 decemberében sikeresen pályázott a projekt folytatására, ekkor kezdődött el a „Paktum-Progress” — A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum fenntartása című program. Az eltelt időszakban egyebek mellett megyei és kistérségi foglalkoztatási fórumokat rendeztek, kiadták a Jó gyakorlatok elnevezésű gyűjteményt, amelyben foglalkoztatási programokat mutatnak be, illetve tegnap Békéscsabán szerveztek ismét fórumot.

Domokos László, a Békés megyei közgyűlés elnöke kifejtette: a Békés megyei munkaerőpiac jelen pillanatban rosszul működik. A legjelentősebb problémát az elhelyezkedés jelenti, de a munkaadók, a vállalkozások helyzete sem rózsás, a szakképzett munkavállalók és gyakran a perspektíva is hiányzik. A politikus a felnőttképzés minőségének javítása mellett a gyakorlóhelyek bővítését is kiemelt feladatként említette a szakképzéssel kapcsolatban.

Domokos László kitért arra is, hogy ma már a szakmunkásképző intézményekből kikerülők túlnyomó része nem alkalmazottként helyezkedik el, ezért is tartják kiemelten fontosnak, hogy az intézményekben vállalkozási ismereteket is tanítsanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!