Kassai: a játékosok már együtt élnek a videóbíróval

A német védő, Antonio Rüdiger spanyolok elleni visszavont gólja szemléltette legjobban azt, hogy a játékosok megtanultak együtt élni a VAR-ral – állítja Kassai Viktor, az eddigi utolsó, világbajnokságot megjárt magyar játékvezető. Kassai nem tart attól, hogy botrányos játékvezetői döntésekről is szólhat a vb egyenes kieséses szakasza.

„A döntéseket továbbra is emberek hozzák meg a technológia segítségével”

Fotó: NS-archív

Hazánk egyik legelismertebb bírója a Magyar Nemzetnek adott interjúban egyetértett azzal, hogy a játékvezetőt a videóbíró-technológia segíti a hibák kiküszöbölésében.

– A játéktéren a rend fenntartása és a szabályok betartatása továbbra sem egyszerű, mert huszonkét embert kordában tartani több tízezer néző előtt embert próbáló feladat. Ahogyan a mérkőzések minden jelenete látható a televíziós közvetítésben, úgy ezek a képek a játékvezető segítségére is vannak, megadja neki az esélyt, hogy felülbírálhassa a korábban hozott döntését. A videóbíró segítségével nagyban csökkenthető a hibák száma, de azokat soha nem lehet a nullára csökkenteni, mert a futballban több olyan helyzet is adódik, aminek a megítélése nem fekete-fehér, hanem a szürke tartományba tartozik. És a döntéseket továbbra is emberek hozzák meg a technológia segítségével – fogalmazott az elismert bíró.

Kassai Viktor szerint láthatjuk, hogy jó néhány lesgól született volna ezen a világbajnokságon a VAR-rendszer használata nélkül.

– Szemléletes példa volt Antonio Rüdiger gólja a spanyolok ellen, amelyet a VAR érvénytelenített: rövid várakozás után a játékosok elfogadták a videóbíró beavatkozását, szó nélkül visszafutottak, és különösebb feszültség nélkül folytatódott a meccs. Néhány év alatt a játékosok kezdenek megbarátkozni azzal, hogy a VAR-ral más lett a labdarúgás.

A teljes interjút ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!