Szörnyű gyanú

2019.03.06. 10:40

Brutális tettekkel vádolják a WWF vadőreit

A Buzzfeed nevű online magazin szerint a Természetvédelmi Világalap (WWF) évek óta támogat Afrikában és Ázsiában olyan vadőröket, akik rendszeresen vadorzással gyanúsított embereket kínoznak és ölnek meg.

„Brutális paramilitáris erők” finanszírozásával vádolja egy ismert amerikai internetes portál a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetét, a Természetvédelmi Világalapot (World Wildlife Fund for Nature, WWF), amely erre reagálva bejelentette, hogy független vizsgálatot rendel el az ügyben.

A portál egy éven át vizsgálta a vadorzás elleni fellépés módszereit hat országban, és saját állítása szerint

találkozott olyan kegyetlen félkatonai vadőrök áldozataival, akikkel a WWF együttműködik.

„Az aranyos pandás logóról ismert, népszerű jótékonysági szervezet ázsiai és afrikai nemzeti parkokban paramilitáris erőket képez ki, finanszíroz és lát el felszereléssel, olyan erőkkel folytat szoros együttműködést, amelyeket sok ember megverésével, megkínzásával, szexuális megtámadásával és meggyilkolásával vádolnak, emellett falvak elleni rajtaütéseket finanszíroz” – írja a Buzzfeed.

A Természetvédelmi Világalap logójával ellátott hőlégballon az Amazonas folyó és a környező esőerdők fölött.
Fotó: EVARISTO SA / AFP

A jelentés, amely több mint 100 emberrel készített interjúkon alapul, azt állítja,

a szervezet terepen dolgozó munkatársai „brutalitásukról híres” fegyveres csoportokkal hajtottak végre akciókat orvvadászok ellen,

és a WWF „jóváhagyott egy javaslatot a nem kívánatos személyek megölésére egy olyan nemzeti parki igazgató részéről, aki több tucat ember lemészárlását felügyelte”.

A portál szerint az egyik afrikai országban a WWF részese volt egy olyan kétes akciónak, amelyben egy hírhedt hadseregtől vásároltak automata karabélyokat. Nepálban vadőrök egy férfit halálra kínoztak 2006-ban, Kamerunban 2017-ben pedig szülei szeme láttára kínoztak meg egy 11 éves fiút. A Buzzfeed riporterei szerint Nepálban a WWF azon volt, hogy ejtsék a vádat a kínzással vádolt vadőrök ellen, akik közül az egyiket később felvettek alkalmazottként.

A vádak hatására Ben Fogle ismert brit kalandor és médiasztár megszakította együttműködését a természetvédelmi szervezettel.

A svájci székhelyű WWF közleményben jelentette be, hogy nagyon komolyan vesz minden állítást, független vizsgálatot rendel el az ügyben, és a bizonyítékok megosztására kéri a Buzzfeedet.

A szervezetnél alapkövetelmény az emberi jogok tiszteletben tartása, az őshonos lakosság védelme érdekében szigorú rendszabályok vonatkoznak a saját alkalmazottakra és a szerződéses partnerekre – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy azonnal intézkednek, ha beigazolódnak a túlkapások.

Nem ez az első eset, hogy kegyetlenkedéssel vádolják a WWF-et.

A Survival International nevű, ugyancsak elismert jogvédő szervezet 2017-ben a pigmeusok emberi jogainak „szisztematikus és általános” lábbal tiprásával vádolta meg a WWF által fizetett kameruni, kongói és közép-afrikai erdőőröket.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!