2018.03.03. 07:07
Így lesz tökéletes a csokimáz
Önnel is előfordult már, hogy nem sikerült jól a máz?
A csokimáz sokféle nyalánkságot tesz ellenállhatatlanná, de ahhoz, hogy tökéletesre sikeredjen, néhány szabályt mindenképpen érdemes betartania. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a tökéletes csokimázról.
Vízgőz fölött
Tördeljük darabokra a süteményreceptben megadott mennyiségű tortabevonót vagy csokoládét, majd olvasszuk fel vízgőz fölött. Nyílt lángra nincs szükség, mert a tej- és a fehér csokinak elég 40-45 fok, az étcsokinak 45-50 fok. A gőz se legyen túl forró, máskülönben a csokoládé összeugrik.
Ahogyan a profik!
A módszer lényege, hogy a csokit nem közvetlenül az olvasztás után használjuk fel, hanem a hőmérsékletét változtatva érjük el a kívánt állagot. A profik először a csoki kétharmadát kezdik el megolvasztani a gőz fölött, majd ha már nem darabos, folyamatos kevergetés mellett hozzáadják a maradékot, végül a kissé lehűlt masszát újra felmelegítik.
Felhasználása
A csokimázat azonnal kenjük a süteményre vagy a tortára. Fogyasztás előtt időben vegyük ki a sütit
a hűtőből, mert ha túl hidegen szeleteljük, a máz megtöredezhet.
Főzés nélküli csokimáz
20 dkg átszitált porcukrot keverjünk össze 2 ek kakaóporral, 2 ek napraforgó-olajjal és 3 ek forró vízzel.
Borítókép: EvgenyZinoviev/Shutterstock