klímaváltozás

2019.07.19. 17:00

Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

Egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus megállapította: azonnali intézkedésekre van szükség.

Forrás: Shutterstock

A Dachstein-gleccser 1981 óta folyamatosan húzódik vissza. Tizenkét éve áll megfigyelés alatt a gazdasági jelentősége miatt, a kezdetek óta térfogata 44 millió köbméterrel, vastagsága évente átlagosan egy méterrel csökkent. Az elmúlt évben a csökkenés 1,9 méter volt.

A BlueSky szakértői cég által végzett időjárás-elemzések szerint az idei eddigi trend hasonlatos az egy évvel korábbihoz, a következő 4-6 hét meteorológiai körülményei döntő jelentőségűek lesznek a gleccser alakulása szempontjából.

A 2018-ashoz hasonló hőmérsékletek mellett a kemény tél ellenére is ismét erőteljesen csökkenhet a kiterjedése.

Anschober utalt a Zürichi Műszaki Egyetem és a WSL svájci kutatóintézet nemrég bemutatott tanulmányára, mely szerint

az alpesi gleccserek 2050-ig tömegük felét elveszítik a klímakrízis miatt. Amennyiben a következő évtizedekben nem sikerül megfékezni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, az Alpok 2100-ra teljesen jégmentessé válik.

A stájerországi Schladming-Dachstein sírégióhoz tartozó, 2700 méter magasan fekvő Dachstein-gleccser az Alpok legkeletebbre fekvő jégfolyama, a Magyarországhoz legközelebb eső gleccsersíterep, Stájerország leglátogatottabb kirándulóhelye. Fontos szerepet játszik az energiatermelésben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!