Digitália

2023.11.08. 14:27

Már dübörög a Black November, nyakunkon a Black Friday

Sokan már most a karácsonyi bevásárlást tervezik, vagy csak egyszerűen lecsapnak egy kedvező árú holmira.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ollyy

Függetlenül attól, hogy időt hagyunk a böngészésre vagy az utolsó pillanatban akarjuk kiválasztani az ideális ajándékot, kiemelten fontos, hogy körültekintően, óvatosan és tudatosan járjunk el. Íme, 5 hasznos tipp a biztonságos vásárláshoz.

1. Mindig megbízható forrásokból vásároljunk!

A széles kínálat és a webáruházak sokasága miatt kiemelten fontos, hogy ügyeljünk arra, honnan rendelünk. Remek indikátor az Árukereső.hu „Megbízható Bolt” titulusa, amit csak olyan üzletek nyerhetnek el és tüntethetnek fel, amelyek a vásárlói visszajelzések alapján kiérdemelték a minősítést. Ráadásul emellett minden egyes webshopról elolvashatjuk az értékeléseket, véleményeket, így többet tudhatunk meg az üzletről, ahonnan vásárolni szeretnénk.

2. Legyünk körültekintőek a termékkel!

Az Árukereső.hu oldalán rengeteg hasznos információt szerezhetünk a termékekről. A visszajelzések megjelenítésével például láthatjuk más vásárlók megjegyzéseit, hozzászólásait és értékelését. Ez segíthet abban, hogy jobban tájékozódjunk egy adott webáruházról vagy kínálatáról. Nem is biztos, hogy az üzlettel vagy a termékkel van a gond – kiderülhet, hogy valójában nem azt keressük, mint amire eredetileg gondoltunk.

Jobb ezt megelőzni és átfutni mások véleményeit. Ezért is fontos, hogy mi is hozzászóljunk az Árukereső.hu-n, hogy másoknak segíthessünk így. Az árdiagram szintén hasznos funkció, ugyanis a termék valódi árának alakulását szemlélteti. Mutatja például, hogy tényleg akciós-e egy adott termék, vagy csak úgy van feltüntetve a webáruháznál.

Mindemellett a Kérdezz-Felelek funkció segítségével

az adott terméket ajánló összes webshopnak egyszerre tehetjük fel kérdéseinket, így még hamarabb kaphatunk válaszokat. 

3. Ellenőrizzük a weboldalak biztonságát!

Győződjünk meg arról, hogy az online áruházak titkosított kapcsolatot használnak. Ezt a zöld lakat jel a böngésző címsorában vagy a "https://" kezdetű webcím jelzi. Az SSL/TLS titkosítási protokoll biztosítja, hogy adataink ne legyenek könnyen hozzáférhetőek harmadik felek számára. Ennek hiánya önmagában nem jelenti azt, hogy megbízhatatlan lenne egy webáruház, azonban lehetőséget ad arra, hogy külső támadók hozzáférjenek a személyes, és így akár fizetési adatainkhoz. Kiemelten fontos, hogy

soha ne adjunk meg érzékeny információkat, például bankkártya adatokat olyan oldalakon, amelyek nem használnak titkosított kapcsolatot.

4. Ne adjuk ki személyes adatainkat!

Legyünk óvatosak, és figyeljünk a furcsa e-mailekre. Észleljük a helyesírási hibákat, a bizarr linkeket, a zavaros feladói e-mail címeket, a furcsa logókat és hasonló, gyanús elemeket. Könnyen lehet, hogy csalók vették fel velünk a kapcsolatot egy webáruházra hivatkozva.

5. Hozzunk létre vásárlási fiókot és védjük azt!

A támadások és csalások hárítása érdekében érdemes lehet létrehozni egy különálló vásárlási fiókot. Ehhez hozzárendelhetünk egy olyan virtuális bankkártyát, amire csak a vásárlás esetén utalunk át összeget hagyományos számlánkról. Ilyen esetekben a PayPal és más hasonló fizetési szolgáltatások extra védelmet nyújthatnak a bankkártyaadataink megosztásával kapcsolatban.

Ezek az alkalmazások biztonságosabbá tehetik a tranzakciókat azzal, hogy csak adott összegeket tárolunk rajtuk, és ha rajtuk keresztül fizetünk, nem kell megadnunk egyéb személyes adatainkat a vásárlás során. Szintén hasznos lehet erős jelszavakat kitalálni, illetve jelszókezelő-alkalmazásokat igénybe venni, amik segíthetnek az erős, egyedi jelszavak generálásához és tárolásához, akár minden fiókunkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!