Digitália

2023.08.29. 14:00

Mire figyeljünk az okoseszközök vásárlásakor?

Az okoseszközök egyre nagyobb szerepet kapnak az oktatásban, de nem mindegy, hogyan választunk.

MW

Forrás: Shutterstock

A megfelelő készülékek nem csak megkönnyíthetik a tanulást, de ha energiatakarékos, időt álló darabokat választunk, spórolunk, és a környezettudatosság szempontjának is megfelelhetünk.

A KSH statisztikái szerint a háztartások fogyasztása 7,9 százalékkal növekedett 2021 első három negyedévéhez képest, azonban az infláció miatt a pénzügyi mozgásterük csökkent. Különösen fontossá vált, hogy a háztartási eszközök megbízhatók, időtállók, az energiaárak megugrása miatt pedig energiatakarékosak legyenek, így hosszú távon gazdasági szempontból is megtérüljenek, és a háztartások ökológiai lábnyomát is csökkentsék.

Ezzel párhuzamosan a pandémia alatt felívelő távoktatás miatt egyre nagyobb szerepet kapnak az okoseszközök a tanulásban, hiszen megfelelő használat mellett olyan képességeket fejleszthet, melyek a jövőben elengedhetetlenek lesznek a munkaerőpiacon való érvényesüléshez: digitális készségeket, kreativitást, közösségi tanulást, problémaalapú gondolkodást és együttműködést. A jól megválasztott elektronikai eszközök hozzásegíthetik a tanulókat a fentiekhez, miközben a fenntarthatóság és az energiahatékonyság szempontjait is szem előtt tartják.

1. Hosszú élettartamú okostelefon vagy táblagép

Az okostelefonok és táblagépek egyre több tudásfejlesztő funkcióval bírnak: ma már szinte végtelen azoknak az appoknak a száma, melyek a tanulást segítik. Az e-könyvek, jegyzetalkalmazások és a tanárok által használt digitális platformok indokolttá tehetik egy ilyen eszköz megvásárlását. Nem az a cél, hogy mindenki a legdrágább, legújabb modelleket birtokolja, de ha már rászánjuk magunkat, érdemes olyan terméket választani, ami hosszú távon jól szolgálhat minket, illetve gyermekeinket.

Az olyan gyártmányokkal nem nyúlhatunk mellé, amelyek OLED vagy AMOLED kijelzősek, van energiatakarékos üzemmódjuk, és hosszú élettartamú akkumulátorral rendelkeznek.  Sokat spórolhatunk azzal is, ha bevizsgált, felújított használt modelleket választunk — ráadásul ezzel még a fenntarthatósághoz is hozzájárulhatunk.

2. Energiatakarékos monitorok

Az újabb generációs monitorok olyan speciális beállításokat és technológiákat alkalmaznak, amelyekkel csak minimális energiát vesznek fel, ezért kiválóak lehetnek a mindennapi munkához, a tanuláshoz és a szórakozáshoz egyaránt. 
Ezek a hagyományos monitorokhoz képest hatékonyabban működnek, és csökkenthetik az energiaköltségeket is.

Érdemes olyan termékeket választani, amelyek LED háttérvilágítással és energiatakarékos üzemmóddal is rendelkeznek, továbbá lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy szabályozzák a kijelző fényerejét, valamint kontrasztját.

3. Újratölthető tintatartályos nyomtató

Egy otthoni nyomtató rengeteg praktikus előnnyel jár, az iskolai feladatok nyomtatásától kezdve a projektmunkák készítésén át a kreatív játékokig. Ahhoz, hogy maximálisan kiaknázzuk a benne rejlő lehetőséget, érdemes olyan eszközt választani, ami kevés erőforrást igényel, mégis nagy teljesítményre képes.

Az Epson EcoTank nyomtatóit kifejezetten erre a célra lettek fejlesztették: titkuk az újratölthető tintatartályokban rejlik, melyekkel akár több ezer oldalt is kinyomtathatunk anélkül, hogy a patronok cseréjével kellene bajlódnunk. A technológiával akár 90 százalékot is megtakaríthatunk a nyomtatás költségein, a hagyományos lézernyomtatókhoz képest pedig az energiafogyasztásunkon is csökkenthetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!