Digitália

2023.02.19. 06:00

A férfi fogamzásgátló egy órára kikapcsolja a spermiumokat

A tabletták azonnal hatnak és a kutatás szerint átmenetileg megakadályozzák a spermiumok mozgását.

Forrás: Shutterstock

Ha a nők szedhetik az „előtte” tablettát, a férfiak miért ne kapnának ilyet? Az új gyógyszer egy órán belül hat és terméketlenné teszi a hím egereket, hatása azonban örvendetesen elmúlik egy napon belül, a Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint.

Ma leginkább csak két biztos lehetősége van a férfiaknak, az óvszer és a sokakat elrettentő műtéti vazektómia.

Az eddig kifejlesztett férfi fogamzásgátló tablettákkal leginkább az volt a baj, hogy túl sok mellékhatást tapasztaltak.

A kutatócsoportjuk az oldható adenilil-cikláz nevű enzimet vette célba, amely a spermiumok „bekapcsolójaként” működik – mondta Jochen Buck, a tanulmány társszerzője, a Weill Cornell Medicine munkatársa.

Ha az enzimet úgymond kikapcsolják, a spermiumok már nem tudnak mozogni.

A kutatók számos különböző teszt során kimutatták, hogy az enzimet blokkoló vegyület 30 perc és egy óra közötti időtartam alatt mozgásképtelenné teszi az egerek spermáját.

A vegyület az első 2 órában 100 százalékosan hatékony volt a terhesség megelőzésében, az első 3 órában pedig 91 százalékra esett vissza a tanulmány szerint. 24 óra elteltével pedig az egerek spermája ismét normálisan mozgott.

Ez nagyban különbözne más, jelenleg fejlesztés alatt álló lehetőségektől, amelyek többnyire hormonális célzatúak, s mindegyiknél hetekbe vagy hónapokba telhet, mire elkezdenek hatni, s megint hónapokba telik, mire végre elmarad a hatásuk.

Az egereknél nem észleltek mellékhatásokat. Korábbi kutatások azt sugallták, hogy azoknál a meddő férfiaknál, akiknél végleg kikapcsolták az oldható adenilil-cikláz enzimet, megnövekedett a vesekövek aránya.

Buck szerint ez annak az eredménye, hogy az enzimük mindig leállt – ami nem mondható el az igény szerinti tablettát szedő férfiakról.

Ezt a gyógyszert sem tesztelték még embereken, és még évekbe telhet, mire elérhető fogamzásgátló lesz belőle. A kutatók azt remélik, hogy három éven belül meg tudják tartani az első kísérleteket embereken, a végtermék pedig akár nyolc év múlva is elkészülhet – közölte Buck.

A Desire Line szerint „a tablettákat háromszor annyian fogják keresni, mint amit a Viagrát, mikor először forgalomba hozták".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!