Békés megye

2022.06.11. 08:00

Turisztikai attrakciók és programkavalkád Gyulán

Gyula rengeteg turisztikai attrakcióval vonzza a vendégeket: a várfürdő, a vár, az Almásy-kastély, a Százéves Cukrászda évről évre vendégek tízezreit csábítja kikapcsolódásra a városba. Gyulán emellett igazi programkavalkád is szolgálja mind a turistákat, mind a helyieket.

Nagy rendezvények, izgalmas események sora

Az idei nyár is érdekes rendezvények és programok sorát kínálja. Május 25-én nyílt és a jövő év május 28-ig lesz látogatható az egész régió egyik legnagyobb érdeklődéssel várt kiállítása, az Úton Sisivel című tárlat, amelyet a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen hív életre az eseménynek helyet adó Almásy-kastély.

Más programok is kapcsolódnak a legendás Erzsébet királynéhoz. Június 5-én, vasárnap 19 órától Sisi lóháton címmel a Nemzeti Lovas Színház ingyenes előadása lesz megtekinthető a várkertben.

Június 6-án, hétfőn 11 órától látványos pünkösdikirály-választást tartanak a várban.

Június 25-én, szombaton 19 és 24 óra között ismét megrendezik a Múzeumok Éjszakáját.

Június 25-én nyílik és július 24-ig lesz látható a Kohán Képtárban a Magyar Géniusz Program vándorkiállítás, amelyen a magyar vidéki múzeumok különleges értékeinek legjavát, így például Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László festményeit, különleges aranytárgyakat, római kori szobrokat és honfoglalás kori tarsolylemezt egyaránt megtekinthetnek az érdeklődők.

Július 29-től 31-ig a gyulai nyár egyik legfontosabb eseményét, a Gyulai Végvári Napokat rendezik meg a várkertben. A péntektől vasárnapig tartó programon ismét megelevenednek a végvári harcok, a török és a keresztény csapatok hétköznapjai, valamint a gyulai vár ostromának ideje.

Augusztus 19-től 21-ig a gyulai néptáncfesztiválnak ad otthont a várkert.

Szeptember 15-től 17-ig várhatóan ismét tízezrek kapcsolódnak majd ki a Gyulai Pálinkafesztiválon.

Gyula. Természetesen

A gyulai nyár ezenkívül más kisebb, csoportok és egyéni utazók számára is kiváló programokat kínál.

Zengő vizek városa. Evezés az Ó-Fehér-Körösön

Az egyórás élményevezés résztvevői vízitúra-vezető irányításával egy teljesen más perspektívából, indiánkenuból ismerkedhetnek meg a vizek városával, Gyulával.

Időpontok: csütörtökön, pénteken és szombaton 16.00–20.00 óra között óránként

A háromajkú város története. Evezés az Ó-Fehér-Körösön

Gyula török kori történetéről, az újratelepítésről, báró Harruckern János György tevékenységéről, Románváros és Németváros településrész kialakulásáról, sőt a magyar lakosság és a német, illetve a román nemzetiség kulturális értékeinek összeforrásáról hallhatunk számos érdekességet a szinte kapocsként szolgáló vízen evezve.

Időpont: szombaton 10.00–12.00 és 12.00–14.00 óra között

Gyulai történetek és legendák

Gyula városa bővelkedik látnivalókban, története pedig számos érdekességet tartogat. Mi köze volt Albrecht Dürernek Gyula városához, és kik voltak a reneszánsz kori Gyula legjelentősebb urai? Hogyan került városunkba az Erkel család, és miként történt, hogy a fiatal Lieb (később Munkácsy) Mihály Gyulán döntötte el, hogy festő lesz? Mindezt és még nagyon sok más érdekességet megtudhatnak mindazok, akik részt vesznek a gyalogos sétán.

Időpont: pénteken 19.00–21.00 óra között

Sorsfordító gyulaiak – kerékpáron

A település közel hétszáz esztendős történetét a küzdelmek, a harcok és a szakadatlan újrakezdés időszakai tarkították. Az árvizek, a tűzvészek és a várost leigázó ellenségek pusztításaival állandóan számolni kellett. Egy-egy vezéregyéniség mindig a helyiek segítségére volt abban, hogy sorsukat a jó irányába fordíthassák. Ilyen vezérlő csillag volt a kiegyezést követően Göndöcs Benedek, akinek munkássága és tevékenységének hatása révén Gyula városa elérkezett második aranykorához. Fedezzük fel kerékpáron e jeles géniusz életének máig fellelhető emlékeit!

Időpont: szombaton 17.00–18.00 óra között

Gyulai hitélet

A többnemzetiségű és -vallású Gyula hitéletének gócpontjait, ikonikus egyházi épületeit érintő séta során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kisváros történelmébe, s az épületek történetén keresztül sok érdekességet tudhatunk meg a lakosságról is. Induljon hát velünk felfedező túrára!

Időpont: hétfőn 18.00–20.00 óra között

Séta a könyvtárban és a japánkertben

Az 1987-ben átadott könyvtárépület nem csak a patinás múlttal csalogatja az érdeklődőket. A több mint százezres állomány impozáns terekben kapott helyet. A könyvtár udvarán pedig igazi különlegesség fogadja a látogatót: a Japánkert Barátok Köre Egyesület tagjai által megálmodott hangulatos kert csöndje egy más jellegű, de szintén a kikapcsolódás lehetőségét biztosító közösségi tér.

Időpontok: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken: 11.00–11.45 között

Mézes élet

Gyula városában a méhészet komoly hagyományokra tekint vissza. A Gyulai Mézes Kuckó szaküzletében egy méhész segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a helyi mézekkel, elkészítésükkel, testünkre gyakorolt előnyös hatásaival. A bemutatót kóstoló színesíti és ízesíti.

Időpontok: kedden 17.00–18.00 és 18.00–19.00 óra között

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!