Csongrád-Csanád megye

2022.06.11. 08:00

Ismeretterjesztés felsőfokon

A Szegedi Vadaspark az ötödik lett azon a listán, amely az ország legnépszerűbb turisztikai célpontjait sorolja fel. A listát a világszerte ismert közösségi oldal, a Tripadvisor felhasználói állították össze. Hihetünk nekik, hiszen ezen az oldalon utazási tapasztalataikat osztják meg az emberek.

A Szegedi Vadaspark több, mint egy egzotikus állatokat bemutató klasszikus állatkert, nem csak a szórakoztatás ügyét szolgálja. Szakemberei több mint harminc éve támogatják a nemzeti és a nemzetközi természetvédelmi programokat, és fontos feladatuknak tekintik a zoopedagógiát, az ismeretterjesztést és a környezettudatosságra nevelést. A látogatók – kicsik és nagyok – az év bármely szakában páratlan élményekkel térhetnek haza.

Nézzük, de nem látjuk

Sok a tévhit a háziasított, valamint a vadon élő állatokkal kapcsolatban. Sokan máig elhiszik, hogy az állatkertek élő állattal etetnek, a teknős képes kijönni a páncéljából, és hogy az állatkerti állatok folyamatosan a szökést tervezik, ahogy a népszerű Madagaszkár című mesében is szerepel.
– Oktatótevékenységünk kiemelt része, hogy a gyerekekhez az ő világukon: a meséken keresztül szóljunk. A programokon fontosnak tartjuk az állatokkal kapcsolatos tévhitek feloldását, a mesebeli sztereotip tulajdonságok és a valódi jellemzők összehasonlítását – nyilatkozta Veprik Róbert ügyvezető igazgató.

Zoo típusú találkozások

A Szegedi Vadasparkban március közepétől induló látványetetések minden évben sikert aratnak. Ilyenkor hetente hat napon (a hétfő szünnap) szakképzett animátorok várják az érdeklődőket, akik ezeken a 15‒30 perces bemutatókon megnézhetik, hogyan táplálkoznak az állatok, ráadásul a rendezvény összes „főszereplőjét” szórakoztató formában, részletesen mutatják be nekik.

A sérült és a mentett állatok otthona

A Szegedi Vadaspark regionális természetvédelmi mentőközpontként is működik. Nagy számban fogad sérült vadállatokat, elárvult kölyköket, fiókákat, engedély nélkül szállított vagy tartott, a hatóságok által elkobzott állatokat, sőt a határon lefoglalt állatok is ide kerülnek. Így többször előfordult az elmúlt években, hogy egyszerre több száz állatról kellett itt gondoskodni. A vadaspark a mentőtevékenységet a természetvédelmi és az állategészségügyi hatóságokkal, a nemzeti parkokkal és a civil szervezetekkel együttműködve végzi.


 

Családi programok a Szegedi Vadasparkban

június 12., vasárnap – Vakációnyitó családi nap
július 23., szombat – Éjszakai vadasparki túra
augusztus 26., péntek – Állatkertek éjszakája
október 2., vasárnap – Állatok világnapja és örökbefogadói nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!