a hét embere

2018.10.29. 11:19

Szent László-érmet kapott Gyarmati Sándor

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége október 23-ai nemzeti ünnepünk alkalmából, a polgárőrség érdekében végzett áldozatos munkájának elismeréséül Szent László-érem kitüntetésben részesítette Gyarmati Sándort, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnökét. Gyarmati Sándort – aki valamennyi megyei polgárőr elismerésének tartja a kitüntetést – ezért is választottuk a hét emberének.

Papp Gábor

– A rendszerváltás körüli időszak több szempontból is zavarosan alakult. Sokan igyekeztek a tilosban halászni, elszabadultak a lopások, a tulajdon elleni szabálysértések és bűncselekmények – fogalmazott lapunknak Gyarmati Sándor. – A lakosság 1993-ban Békésen is úgy döntött, hogy a helyzet jobbítására polgárőrséget alakít. A szervezetet 1994-ben be is jegyezték. Így kezdődött az én közös történetem a polgárőrséggel.

Gyarmati Sándor úgy gondolja, hogy minden megyei polgárőr munkáját elismerték a rangos kitüntetéssel. Fotó: Lehoczky Péter

– Bár eredeti szakmája műkőkészítő és kőfaragó, nem ekkor vett részt először a bűnmegelőzésben.

– Valóban iparosként, mai szóval vállalkozóként dolgoztam a rendszerváltás előtt, s közben több alkalommal önkéntes rendőrként igyekeztem segíteni a bűnmegelőzést. Amit akkor elsajátítottam, azt később a polgárőrség berkein belül is jól hasznosítottam.

– Nem titok, hogy több alkalommal is tetten értek tolvajokat. Miként emlékszik ezekre az esetekre?

– Valóban előfordult, hogy éppen akkor értünk oda egy-egy kiskerthez vagy hétvégi házhoz, amikor ezekről a helyekről éppen lopni próbáltak. Többször rendőri intézkedésre is szükség volt. Egészen extrém eset, hogy egyszer járőrözés közben vérnyomokra lettünk figyelmesek a békési református temető környékén. Kiderült, hogy a tolvaj úgy akart fenyőágat lopni a sírkertből, hogy felment a fára, és azt maga alatt kezdte vágni. Le is esett annak rendje-módja szerint, a sportpálya környékén találtunk rá. Orvosi ellátásra volt szüksége.

– Milyennek látja egyébként a polgárőrség megítélését?

– Természetesen akadnak, akik nem kedvelnek, nem szívesen látnak minket. Ők azok, akik szeretnek a zavarosban halászni, és nem örülnek, ha ott járőrözünk, ahol ezt éppen tenni szeretnék. A többségben lévő tisztességes, becsületes emberek viszont elfogadnak, igényt tartanak a munkánkra.

– Szinte mindenkit ismer Békésen. Hogyan alakult ez így az életében?

– Nem titkolom, hogy szeretem az embereket, sokat forgok közöttük. Szeretek velük beszélgetni, ha lehet, segíteni nekik. Talán ennek köszönhető mindez.

– A polgárőrmunka mellett többször más módon is segített rászorulóknak. Miért tartja ezt fontosnak?

– Mindenkinek igyekszem segíteni, aki maga is úgy gondolja, hogy szeretné jobbra fordítani a saját sorsát. Volt, hogy tűzifával, máskor gázpalackkal vagy élelmiszerrel könnyítettem, könnyítettük meg a nehéz helyzetben élők mindennapjait.

– Kisebb megszakításokkal immáron 2002 óta vezeti a megyei polgárőrséget. Milyen odafigyelést igényel ez a munka?

– Természetesen óriási kihívásról, sok feladatról van szó, de a saját szabad idejüket a köz érdekében áldozó polgárőrök megérdemlik, hogy a lehetőségek szerint minél többet megtegyünk értük.

– Ne vegye bántásnak, de viszonylag kevés a fiatal a polgárőrség berkein belül. Lehet ezen változtatni?

– Mindent megteszünk ezért, de az az igazság, hogy az idősebbeket, mint például engem a 64 évemmel, könnyebben meg lehet szólítani, hogy tegyenek valamit a lakókörnyezetükért. Ez nem feltétlenül az ifjabb generáció kritikája, hiszen őket rengeteg impulzus éri, de nagy szükség lenne rájuk. Mi pedig, amíg erőnk engedi, mindent elkövetünk a saját eszközeinkkel, természetesen a rendőrséget segítve, a közbiztonságért.

Szabad idejében kertészkedik

Gyarmati Sándor kérdésünkre elmondta, szabad idejében sokat kertészkedik, illetve baromfit is tart a család ellátása érdekében.

– Feleségemmel négy gyermeket neveltünk fel, hét unokánk van, nyáron iker unokáink születtek, ami hatalmas öröm a család számára – árulta el a polgárőr elnök.

Gyarmati Sándorról egyébként különösen a polgárőrök között sokan tudják, hogy szeret és tud is főzni. Egy-egy ízletes pörkölt baráti beszélgetések, összejövetelek fontos hozzávalója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!