A sok csapadék után belvízre kell készülni

2016. november 17. 13:43 Licska Balázs
Békés megye ár- és belvízvédelmi helyzete, illetve a megyei kereskedelmi és iparkamara tevékenysége is napirendre került a megyei közgyűlés csütörtökön Békéscsabán, a megyeházán tartott ülésén. Mint elhangzott, a közeljövőben jelentős belvízzel lehet számolni. A kamara bővítette szolgáltatásainak körét az elmúlt időszakban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében 340 kilométer hosszúságú elsőrendű árvízvédelmi töltés található, ezek 80 százaléka Békés megyében van, emellett további 104 kilométer hosszúságú másodrendű töltés áll a biztonság szolgálatában. A belvíz elleni védekezés közel 750 kilométer kizárólagos állami tulajdonban lévő csatornával, számos műtárggyal és szivattyúzási ponttal biztosított – derült ki Bak Sándor igazgató tájékoztatásából.

Bak Sándor hozzátette, ebben az évben csapadékban szegény és gazdag időszakok váltották egymást. Az látszik, hogy november közepéig a sokéves átlaghoz képest több csapadék hullott, az 530-540 milliméterhez képest idén már több mint 600-nál tart a számláló.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

– Nem kizárható a jelentősebb belvíz, az ezt előkészítő csapadék már lehullott – folytatta. Jelenleg négy szakaszon van első- és négyen másodfokú készültség. Idén eddig 224 napon volt belvízvédelmi készültség és 130 millió köbméter belvizet emeltek át, ami három Velencei-tó mennyiségének felel meg.

Gajdos Attila (Jobbik) kérdéseire elmondta: a vízgazdálkodási társulatoktól 2500 kilométernyi csatornát vettek át, tehát megtöbbszöröződött a feladat. A klímaváltozásról hozzátette: egyre több a szélsőség, az aszályos időszakot követően jelentős mennyiségű csapadék zúdul le. A mezőgazdasággal kapcsolatban dr. Kulcsár László (Fidesz-KDNP) felvetésére elhangzott: fejleszteni kell az öntözést, mint ahogy a belvíz elvezetését is.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) kiemelte: volt alkalma belelátni, hogy milyen munkát végez a KÖVIZIG. Megnyugtatónak ítéli, hogy szakmailag felkészült csapat foglalkozik egy elsősorban biztonsági kérdéssel, az ár- és belvízvédelem helyzetével.

A megyei kereskedelmi és iparkamara tevékenysége is napirendre került. A szervezet széleskörű szolgáltatásokat nyújt, hogy elősegítse a gazdaság fejlődését, a piac biztonságát és az üzlet tisztességét – erről beszélt dr. Orosz Tivadar elnök. Mint mondta, a kamara a gazdaságszervező tevékenységét tekintve fontos tényezővé vált, és a szolgáltatások köre is bővült. A humán problémáról szólva kifejtette, hogy kevés a megfelelően szakképzett munkaerő.

Varga Zoltán (MSZP) a szakképzés helyzetére kérdezett rá, mint mondta, Békés megyében az országosnál is jelentősebb az elvándorlás, ami miatt küzdenek a vállalkozások, nem lehet normális szakembert találni. Csüllög László (Jobbik) szerint a duális képzés speciális, és nem általános tudást nyújt a fiataloknak, és arról is beszélt, hogy a szakmát a gyakorlatban kell elsajátítani.

– A kamara felvállalta, hogy a duális képzésben gyakorlati helyet biztosít – mondta az elnök. Hozzátette, vannak problémák, amelyekről tudnak. A szakképzési centrumokban jók a beiskolázási mutatók, de kollégiumokra és az utazás támogatására, a közlekedés fejlesztésére lenne szükség.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

Gajdos Attila (Jobbik), Samu Tamás Gergő (Jobbik) és Árgyelán György (DK) kérdéseit követően dr. Orosz Tivadar elmondta azt is: fontos az a foglalkoztatási paktum, amelyben együttműködnek a megyei önkormányzattal, a kamara is hozzájárulna a területfejlesztéshez, gazdaságfejlesztéshez. Bődi János, a megyei kamara alelnöke kifejtette, hogy a vállalkozásoknak kötelező a regisztráció, ami évenkénti 5000 forint, de a tagság önkéntes.

Zalai Mihály méltatta a kamara magyar-román tagozatát, szerinte arra nagy szüksége van azoknak, akik érdeklődnek a romániai terjeszkedés és a szomszédos ország piaca iránt, esetleg már jelen is vannak Romániában. Beszélt arról is, hogy egyszerre van jelen Békés megyében munkaerőhiány és munkanélküliség, és hogy a megyei önkormányzatnak lehetősége van elősegíteni azokat a folyamatokat, melyek segítenek az előrelépésben.

Közmeghallgatás is lett volna
Közmeghallgatást is tartottak volna csütörtökön a megyeházán, de egyetlen érdeklődő sem volt. Gajdos Attila érdeklődött, hogy a közmeghallgatást hol hirdették meg, és hogy meghívták-e azokat a polgármestereket, akik Gyomaendrődön szót kértek, de nem kaptak. Varga Zoltán az érdeklődés hiányát annak tudta be, hogy a megyei önkormányzat feladatellátása kiüresedett. Válaszában dr. Horváth Mihály aljegyző elmondta: a faliújságra kitették, illetve a honlapon is rajta volt, hogy közmeghallgatás lesz, személy szerint pedig senkit nem kell meghívni.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A sok csapadék után belvízre kell készülni

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul alszik? Vigyázzon, nagy baj lehet belőle!

Depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, ha hónapokig nem piheni ki magát.

Elek Ákos: Andorra a becenevem a Kajrat öltözőjében

Elek Ákos: Andorra a becenevem a Kajrat öltözőjében

A cukkolás ellenére a válogatott középpályás csak jókat tud mondani Kazahsztánról.

PAFC: a Balmaz és a Loki válogatottat vinne; a Sepsi is érdeklődik

Hat volt válogatott is távozhat. Többen is Csákvárra kerülhetnek még a nyáron.

Hátsó füves: „Hová rúgod, te szerencsétlen?!" – Pitkin, a zabolázatlan riporter

A kárpátaljai zenész „Az anyátok pi...át!" című dallal köszöntötte a szovjet tiszteket. Zúgó tapssal fogadták.

DVSC: Tisza Tibor egy év után visszatért a csapathoz

DVSC: Tisza Tibor egy év után visszatért a csapathoz

2014-ben egyszer már viszament a Debrecenbe, de tavaly az NB II-es Nyíregyházánál játszott.

El: ciprusi játékvezető az FTC meccsén, macedón a Vidién

A Vasas izraeli vendégjátékán a szerb Nenad Djokics fújja majd a sípot.

Férfi kézi BL: jön a Szeged–Barca és a Veszprém–Celje meccs

Már most biztos, hogy a Kiel, a PSG és a Flensburg ugyanabban a csoportban szerepel majd.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér