Városi közgyűlés

2024.04.25. 18:19

Rendőrségi beszámoló: nyugodt város Békéscsaba

Beszámolt a rendőrség a tavalyi tevékenységéről csütörtökön Békéscsabán, a városi közgyűlés ülésén. Békéscsabán mérséklődött a regisztrált bűncselekmények száma, ugyanakkor némileg több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. A grémium tagjai szabálytalanul parkoló autósokra, hangos motorosokra, szabálytalanul haladó kerékpárosokra és rolleresekre hívták fel a rendőrség figyelmét.

Licska Balázs

Mintegy hatvan napirendi pontot tárgyalt csütörtökön a városi közgyűlés, közte a rendőrségi beszámolót

Fotó: Bencsik Ádám

A rendőrségi beszámoló szerint a regisztrált bűncselekmények száma 787-ről 767-re csökkent egy év leforgása alatt, ezeken belül a közterületen elkövetettek száma pedig 20 százalékkal esett vissza. Közben a nyomozási eredményesség javult, 80,4-ről 86,1 százalékra. Békéscsabán tavaly 113 személysérüléses közlekedési baleset történt – 2022-ben 110 –, ezek 57 százalékát autósok, 20 százalékét biciklisek, 7 százalékát pedig elektromos rolleresek okozták.

rendőrségi, beszámoló, Jánosi Péter, békéscsaba, közgyűlés
Jánosi Péter rendőr ezredes, Békéscsaba rendőrkapitánya válaszolt a felvetésekre
Fotó: Bencsik Ádám

Jó a közbiztonság

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta: az adatok szerint Békéscsabán jó a közbiztonság, a várost nyugodt hétköznapok jellemzik, ami fontos az élhetőség tekintetében. A bűncselekmények, szabálysértések esetében javulnak, magas szinten vannak a felderítési mutatók. Az önkormányzat és a közterület-felügyelők, illetve a rendőrök között kiváló az együttműködés.

A megelőző munka fontosságát emelte ki dr. Juhász István tanácsnok (Hajrá Békéscsaba). Szerinte sötétedés után is nyugodtan lehet sétálni az utcán. Ha pedig történik bűncselekmény, akkor nagy valószínűséggel az elkövetőt elcsípik a rendőrök. Varga Tamás alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt, hogy a rendőrök a rendezvények biztosításában is közreműködnek. Úgy véli, hatékony bűnmegelőzési munka zajlik a fiatalok körében.

Autósok, kerékpárosok és rolleresek

Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, a megyei jogú városok között a legbiztonságosabbak között van Békéscsaba, itt nem kell az autó feltörésére, betörésre számítani. Szente Béla (Fidesz-KDNP) szerint is élhető Békéscsaba. Példaértékűnek nevezte azt a munkát, amelyet a rendőrök, a közterület-felügyelők és a polgárőrök végeznek a tanyákon élőkért. Jelezte, hogy trafiboxot helyeznek majd ki a Dobozi úton, ezzel megoldódhat a gyorshajtási probléma.

Horváth László (Fidesz-KDNP) sürgette a szabálytalanul parkoló autósokkal szembeni fellépést. Jelezte, hogy lehetne figyelmeztetni a szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat is, valamint szóvá tette, hogy olykor egy rollerrel ketten, sőt hárman mennek, veszélyeztetve saját magukat. Paláncz György alpolgármester (Fidesz-KDNP) az internetes csalások kapcsán jelezte, hogy egyre többször kerülnek bajba fiatalok és felnőttek egyaránt, ebben a körben lehetne előrelépés.

Száguldoznak és hangosak a motorosok

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) rugalmasságot és gyors intézkedést tapasztalt a rendőrség részéről. Felhívta a figyelmet a motorosokra, akik száguldoznak és hangosan közlekednek, főleg hétvégenként a vasútállomás környékén, ezzel zavarva a lakókat. Azt kérte, hogy legyen egy akció, amellyel őket célozzák meg.

Figyelembe veszik a jelzéseket

Jánosi Péter rendőr ezredes, Békéscsaba rendőrkapitánya hangsúlyozta: a legfontosabb számukra az, hogy a helyi elvárásoknak megfelelő közbiztonságot teremtsenek. Megköszönte az önkormányzat együttműködését, kiemelte a közterület-felügyelők szerepét, illetve megjegyezte, hogy figyelembe veszik a jelzéseket. A közlekedés biztonságát minden szempont alapján garantálnák, azon dolgoznak, hogy a balesetek számát a lehető leginkább visszaszorítsák. Egyrészt megelőzéssel, másrészt folyamatos ellenőrzésekkel is tesznek ezért. Beszélt arról, hogy például a közterületek nem megfelelő használatakor fontosak a jelzések, a bejelentések, a rendőrök pár percen belül a helyszínen vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában