Előadás

2024.04.25. 09:29

A testi és lelki egészség összefüggéseire hívták fel a figyelmet Gyomaendrődön

Szerdán délelőtt előadást szerveztek az idősek számára a testi és lelki egészségről a Térségi Szociális Gondozási Központban.

Dinya Magdolna

A Térségi Szociális Gondozási Központ Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya, Települési Önkormányzati Társulás fenntartásában működő szociális intézmény. 

testi és lelki egészség, előadás, idősek
Giricz Magdolna tartott előadást a gyomaendrődi idősek klubjában a testi és lelki egészségről. Fotó: Beol.hu

Mind a három telephelyen működik az idősek nappali klubja

Ezekben a klubokban lehetőségük van az ellátottaknak társas kapcsolatokat kiépíteni, a szervezett foglalkozások és programok által, ami nagy szerepet játszik a magány, az elszigetelődés és az időskori demencia kialakulásának megelőzésében.

Mindennapi feladataikhoz tartoznak a különböző ünnepségek, emléknapok, közösségformáló programok szervezése, lebonyolítása. A hétköznapokat is törekszenek tartalommal megtölteni. Rendszeresen tartanak az időseknek ülőtornát, mozgásos játékokat, kézműves szakköröket.  Szerveznek kulturális- és tudományos előadásokat, és ha lehetőségünk van, helyi városi programokra is ellátogatnak a klubtagjaikkal.

Fontos a testi és lelki egészség

A változatos programok keretében meghívták Giricz Magdolnát, egészségfejlesztő mentálhigiénikust és természetgyógyászt, hogy felhívja a figyelmet a testi és lelki egészség fontosságára. Előadásán kihangsúlyozta, nem csupán fizikai állapotként kell tekintenünk a test betegségeire, mivel azokat befolyásolja a lelki állapot és a környezet is. Emiatt az alkalmazott terápiáknak minden területet támogatniuk kell ahhoz, hogy eredményesek legyenek. Elmondta, hogy első sorban a szervezetet elegendő folyadékkal kell ellátni. Az időseknél jelentősen csökken a szomjúságérzet, emiatt kevésbé ügyelnek az elegendő folyadékfogyasztásra. Fontos, hogy odafigyeljenek a kiszáradás tüneteire, mely lehet szédülés, fejfájás, fáradtság, zavartság, szapora szívverés, bőrszárazság is. Majd az idősek számára bemutatott néhány öngyógyító technikát és lelki egészségüket megóvó módszert, melyeket a mindennapjaikban tudnak alkalmazni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában