Kóbor ebek

2018.03.07. 11:26

Figyelnek az ebekre Gyomaendrődön

A közelmúltban több internetes bejegyzés is megjelent a gyomaendrődi gyepmesteri telepről és a kóbor ebek befogásáról. Az önkormányzat elismerte, hogy a telep működésével kapcsolatban voltak hiányosságok, és a befogás körülményein is változtatni kellett.

Balázs Anett

Korábban előfordult, hogy élő és elhullott állatokat együtt, egy utánfutón szállítottak a telepre, de már tettek intézkedést annak érdekében, hogy hasonló eset többé ne forduljon elő. Előrelépés az is, hogy egy helyi állatvédő csoport közbenjárásának köszönhetően a jövőben lehetőség szerint – az eddigi eljárásoktól eltérően – a begyűjtött kutyákat az állatvédők segítségével örökbefogadókhoz juttatják.

Az üggyel kapcsolatban Toldi­ Balázs polgármester elmondta, a gyepmesteri telep alkalmazottjának dolga az elhullott állatok kezelése, míg egy másik, az önkormányzat alkalmazásában álló személy gyűjti be a kóbor ebeket. Az országos sajtóban is megjelent utánfutós esetnél a begyűjtést végző személy szokás szerint a kutyákat fogta be, azonban mivel látott elhullott tetemeket is, nem akarta az úton ott hagyni, felvette azokat is, így történt a szabálytalanság.

– Az eset után figyelmeztettük a munkavállalót, hogy a jövőben a szabályoknak megfelelően kizárólag a kóbor kutyák befogásával törődjön. Ezenfelül a gyepmesteri telep a jogszabályokban meghatározott feltételek szerint működik – közölte a polgármester.

Az esetet megelőzően ez év elején helyi állatbarátok kisebb csoportja azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy tudomásuk szerint nem megfelelőek a gyepmesteri telepre bekerült állatok tartásának körülményei. A kifogások között szerepelt, hogy kevés és szűkös az állatok számára fenntartott hely, valamint az is, hogy a várostól közel hét kilométerre lévő telepre került kutyákról nem volt többek számára elérhető, nyilvános ­információ.

Az állatbarátokból szerveződött csoport tagjai elmondták, felajánlották az önkormányzatnak, készek segíteni abban, hogy minél több kutya találjon gazdára. Azóta már több mint húsz ebet „mentettek ki” a gyomai telepről, egy csipleolvasót is vásároltak, hogy ellenőrizni tudják, kié az elcsavargott ­kedvenc.

– Örömmel fogadtuk a civil állatvédőket, akiknek azt a feltételt szabtuk, hogy amíg a csoport nem válik hivatalos állatvédő szervezetté, addig kizárólag saját felelősségükre látogathatják a telepet. Oda azóta rendszeresen kijárnak, sétáltatják a gazdára váró kutyákat, segítenek tisztán tartani a kenneleket. A héten kaptam meg az azt együttműködési tervezetet, melyet egy békéscsabai szervezet küldött, hozzájuk társulnak majd a gyomaendrődi állatbarátok. Szeretnénk velük a jövőben együttműködni annak érdekében, hogy minél több kutya találjon új gazdára – tette hozzá Toldi Balázs. Várhatóan pár héten belül aláírhatják a megállapodást.

A civil állatvédőkből alakult békéscsabai Remény-Lak Állatvédő Egyesület elnöke, Bencsik Tiborné elmondta, a gyomaendrődi polgármester készségesen fogadta a felkínált javaslatot, bíznak abban, hogy amennyiben sikerül megegyezni az önkormányzattal, minden állatot – amely a gyomaendrődi gyepmesteri telepre kerül – „gazdásítani” tudnak majd.

A neten teszik közzé a fotókat

A gyepmesteri telep üzemeltetése a Gyomaközszolg Kft. feladata. Vaszkó Anikó ügyvezető­ elmondta, a jelenlegi négy kennelt újabb hat darabbal tervezik bővíteni, melyeket a költségvetés elfogadását követően az önkormányzat már megrendelt. Ezek várhatóan április elejére el is készülnek. A telepen jelenleg öt kutya van, közülük egyet teljesen elkülönítve kell tartani­, annak agresszív mivolta miatt. Vaszkó Anikó hozzátette, együttműködési szándékukat mutatja, hogy a kft. weboldalán létrehoztak egy felületet, ahová­ az időközönként befogott kutyák fényképeit részletes információkkal kiegészítve naprakészen feltöltik. Az ügyvezető elmondta, hetente akár tíz kutya is kikerül a telepre. Az ebek túlnyomó részében nincs csip, s ez megnehezíti a feladatokat. Mint számos településen, itt is általános probléma a kóbor kutyák helyzetének kezelése.

Civil állatvédők is segítenek a telepen elhelyezett kutyákon. Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!