Folyton folyik

Papp Gábor

„Folyton folyik a kampány, Zúdul mindenfelől, Jelszó jelszó hátán.”

Bevallom, nem szeretem az önkormányzati választások előtti időszakot, mert ilyenkor még a legkisebb településeken is képesek az emberek egymásnak esni, kígyót-békát kiabálni egymásra, és ezzel párhuzamosan mártírnak beállítani magukat. Mindent a szavazatért. Közben pedig elfelejtik, vagy nem is foglalkoztatja őket, hogy a választásnak hamarosan vége, és ismét eljönnek a csendesebb évek, amelyek újra a munkáról szólnak, amikor újra együtt kell(ene) majd dolgozni szűkebb pátriájukért.

A közösségi média térnyerése pedig újabb lendületet adott egymás kibeszélésének. A recept rendkívül egyszerű: készíts álnéven egy profilt, keress néhány embert, akik hajlandóak visszajelölni ismerősnek, és így hitelesítenek. Utána pedig lehet bármilyen butaságot írni, akár bűncselekménnyel is megvádolni a másikat. A védekezés pedig nehéz, tipikusan a kabátlopások tipikus esetei ezek. Hiszen tudják, arra, hogy ő lopott-e kabátot vagy az ő kabátját lopták-e el, már nem emlékszik senki, de jobb ha gyanakszunk az illetőre.

Ezeket az árkokat a választás után szinte lehetetlen lesz betemetni. A kis közösségek pedig nagyon nehezen viselik a széthúzást, a széttartást. A viták; s az, hogy másként látnak dolgokat a jelöltek, az természetes, de sem egy-egy Békés vármegyei városban, vagy községben sincsenek annyian, hogy ezt elbírják hosszú távon. Jó lenne a következő szűk egy hétben a kampány nyugodtabb időszakát átélni.