Hobbiból

Papp Gábor

Egyre több helyen, főként nagyobb településen alakulnak ki a korábbi hobbikertes részeken lakóövezetek. A folyamat hosszú ideje formálódik, és kicsit, de nem egyszer nagy mértékben a kényszer is szülte. Sokan költöztek ki az elátkozott devizahitelek miatt, illetve az olcsóbb ingatlanárak miatt ezekre a városrészekre, de voltak olyanok, akiket a természetközeliség motivált, vagy valami kisebb vállakozásba akartak kezdeni.

Ezeket a helyeket azonban eredendően nem látták el korszerű infrastruktúrával, hiszen nem ez volt a rendeltetésük, így miért is tették volna. A hobbikertekben még el lehetett lenni szennyvízhálózat, korszerű úthálózat, internet és egyéb földi jó nélkül. Azonban, ahogy nőni kezdett a lakónépesség, úgy fejlődtek a körülmények is. Bár egyelőre a legtöbb helyen az infrastruktúra nem érte utol a városközponti környezetet, de azért egyre karakteresebb formát öltenek a körülmények.

Az érintett településeken pedig igyekeznek is folyamatosan tenni ezekért a városrészekért és fejleszteni. S ez így is jó.

Más kérdés, hogy a hobbikerteknek fontos funkcióik voltak, az önfenntartás ugyanakkor az elmúlt években nagyon felértékelődött. A gazdasági folyamatok nem feltétlenül abba az irányban mennek, hogy ez a jövőben veszít majd a jelentőségéből. Ahogy az egykori hobbikertek részben legalábbis új szerepet kaptak, úgy kell majd megtalálnia az új hobbikerteket és persze azokat is, akik képesek lesznek megművelni. Egyik sem könnyű feladat.